Dan muškaraca u gradu žena: Banjalučani nezainteresovani za svoj praznik

Objavljeno: 19. 11. 2016 u 14:39h

Širom svijeta danas se obilježava 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca, a u Banjaluci – dan kao i svaki drugi.

Dok se za Dan žena sve šareni od cvijeća i poklona, većina Banjalučana ni ne zna da je danas Dan muškaraca. Nema uličnih štandova, nema proslava u kafićima, nema euforije, niti kupovine poklona.

Ovaj praznik slavi se od 1999. godine, a sve u cilju podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju muškarca. Dok nježniji pol često organizuje akcije podizanje svijesti o raznim ženskim bolestima i problemima, kao i preventivne preglede, muških akcija ovog tipa nema.

Sve to pokazuje da su Banjalučanke odavno zasjenile Banjalučane, kako brojčano tako i svojom promocijom. Tako se u gradu žena muškaraca na njihov dan nije sjetio niko osim članova Udruženja „Superbrke“ koji su cijeli mjesec, poznatiji kao “Movember”, posvetili jačem polu i borbi protiv muških bolesti, odnosno karcinoma testisa i prostate.

“Žene su se više potrudile da se promovišu i skrenu pažnju na svoje probleme. Dok se muškarci, iako su jači pol, stide da pričaju o zdravlju i problemina. Trudimo se da skrenemo pažnju na to da i muškarci imaju problema sa zdravljem. Niz udruženja je osnovano u cilju borbe protiv raka dojke, a mi ćemo se potruditi da Banjaluka ima i udruženja koja će promovisati borbu protiv raka testisa, da se i o tome priča, jer se to svakodnevno dešava” – kaže Zoran Šišić iz Udruženje “Superbrke”.

Iako i sam kaže da 19. novembar, možda nikada neće biti poznat kao 8. mart, Šišić ističe da su brke svojim akcijama uspeli privući pažnju Banjalučana i da će sa ovom akcijom nastaviti i sledećih godina.

ANKETA: Znate li kada je Dan muškaraca?

Milka Vekelić, radnica

Ja sam starija žena, ali čitav život nisam čula da postoji i taj dan. Stvarno ne znam kad je, ali mislim da nije fer i oni zaslužuju da se njihov dan proslavi kako treba.

Dalibor Nedić, nezaposlen

Ne znam kada je Dan muškarac, niti me interesuje. Nisam znao ni da postoji. Svakako je ljepše slaviti Dan žena i njima kupovati cvijeće i poklone, nego muškarcima.

Siniša Milošević, konobar

Mislim da niko ne zna da postoji Dan muškaraca, evo i ja prvi put čujem. Žao mi je što je tako, mi zaslužujemo da imamo svoj dan i da ga proslavimo na pravi način.

Sara Milanković, učenica

Znam da postoji Dan muškaraca, ali ne znam kojeg je datuma.  Trebalo bi više promocije, jer i oni zaslužuju da ga proslave i da javnost više zna o njihovom danu.

Milica Lazarević, studentkinja

Znam da ljudi u šali kažu da je 2. februar Dan muškaraca, ali ne znam kada je tačno, a mislim da im i ne treba. Oni imaju sva prava i ne treba im još i praznik.

Banjaluka je potvrdila da je grad žena i popisom stanovništva po kome su od 185.042 stanovnika 89.148 muškarci, a 95.894 žene.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dan-muskaraca-u-gradu-zena-banjalucani-nezainteresovani-za-svoj-praznik/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot