Banjalučanina odali otisci na selotejp traci

Objavljeno: 19. 11. 2016 u 13:52h

Biološki tragovi Nemanje Umjenovića (25) iz Banjaluke, jednog od šest uhapšenih u akciji “Tiper”, ostali su na mjestu pljačke 250.000 evra od vlasnika mesne industrije “Dim-Dim” Dušana i Steve Travica, saznaje “Glas Srpske”.

U prijedlogu za određivanje pritvora Umjenoviću i ostalim uhapšenim se navodi da je on pljačku mesara počinio zajedno sa za sada dva nepoznata lica 4. decembra prošle godine.

Navodi se da su oni tada, osim 250.000 evra, ukrali još 16,6 hiljada maraka. Izvor blizak istrazi kazao je da je Umjenovića sa ovom pljačkom povezao trag koji je DNK vještačenjem otkriven na selotejp traci pronađenoj tokom istrage. Osim ovoga, tužilaštvo tereti Umjenovića da je bio član zločinačkog udruženja kojem su pripadali i ostali uhapšeni u akciji “Tiper”: Jovica Grujić (24), Đorđe Brnić (25), Vladimir Stanić (29), Srđan Macanović (25) i Željko Grubor (25), svi iz Banjaluke. Ovo udruženje je djelovalo od oktobra 2014. do jula 2015. godine.

Osim pomenute šestorke, članovi udruženja bili su državljani Srbije Aleksandar Vučić, Branislav Taraba i Miloš Radoja, koji su za sada izbjegli hapšenje. Za njima će biti raspisane potjernice. Tokom istrage policija je došla do saznanja da su pomenuta lica za nešto manje od godinu opljačkali više kioska, među kojima i nekoliko u vlasništvu “Glasa Srpske”, te dva objekta trgovačkog lanca “Moj market”, benzinsku pumpu “Krajina petrol”, kao i sportsku kladionicu “Bet lajv”. Uglavnom su krali novac i cigarete. Procjenjuje se da su tako “zaradili” pola miliona maraka.

Iz prijedloga za određivanje pritvora vidi se da je ukradene cigarete preprodavao osumnjičeni Stanić. Osim toga, Grubor, Grujić i Vučić, koji je u bijegu, terete se za pljačku Pavlović banke u Bijeljini, iz koje su 12. avgusta ove godine ukrali 6.630 maraka. Tako kada se sve zbroji, članovi osumnjičene kriminalne grupe ukrali su nešto više od milion maraka.

Republičko javno tužilaštvo u petak je od Okružnog suda Banjaluka zatražilo da svim uhapšenim odredi pritvor. Tužilac Svetlanka Bijelić je kazala da se pritvaranje traži zbog bojazni da će osumnjičeni na slobodi uticati na svjedoke, ponoviti djelo i zbog bojazni od remećenja reda i mira. Advokati su se usprotivili tom prijedlogu jer smatraju da za to nema osnova.

Grujićev branilac Darko Kremenović smatra da se u ovom slučaju ne može ni govoriti o zločinačkom udruženju i da nema dokaza za ono što tužilaštvo tvrdi.

“Mog branjenika tužilaštvo pominje u dva slučaja, ali ni za to nema dovoljno dokaza, a kamoli da je bio član zločinačkog udruženja. Zato prijedlog da mu se odredi pritvor treba odbiti” – rekao je Kremenović.

Advokat Umjenovića, Gordan Jovišević, takođe tvrdi da nema dokaza protiv njegovog branjenika. O prijedlogu za pritvor osumnjičenima odlučiće sudija za prethodni postupak banjalučkog Okružnog suda. Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” sudija nije donio svoju odluku.

Svi uhapšeni u akciji “Tiper” su odranije poznati policiji po brojnim krivičnim djelima. Privođeni su i u aprilu prošle godine u akciji “Sjenka”. Policija ih je tada sumnjičila za pljačku 20 prodavnica, iz kojih su ukrali cigarete vrijedne 20.000 KM. Državljani Srbije Taraba i Radoja, koji su izbjegli lisice u Banjaluci, uhapšeni su u junu prošle godine u crnogorskom ljetovalištu Sutomore kada su opljačkali market “Voli”.

Priznanje

Osumnjičeni Đorđe Brnić tokom istrage priznao je krivicu za tri krivična djela koja je počinio, kazala je njegov advokat Duška Bogojević.

“On nema nikakve veze sa zločinačkim udruženjem i pljačkom Pavlović banke i supružnika Dušana i Steve Travica. Nema veze sa organizovanim kriminalom. Šta je uradio priznao je, za ostalo nema dokaza” – kazala je Bogojevićeva.

Brnić je, saznajemo, priznao da je učestvovao u pljački kioska “Minutica” na banjalučkom Bulevaru Živojina Mišića, objekta “Moj market” u banjalučkom naselju Starčevica i kioska “Broj 15” u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanina-odali-otisci-na-selotejp-traci/||claudebot