Zanimljiva iskustva banjalučkih instruktora vožnje

Objavljeno: 14. 11. 2016 u 19:46h

Nervoza drugih vozača, trema kandidata, te zbunjene starije gospođe – problemi su s kojima se svakodnevno susreću banjalučki instruktori vožnje.

Oznaka „L“ na automobilu kao da za banjalučke vozače znači smetnju na putu, pa automatski žure, trube i zaobilaze.

Sve to mnogo zbunjuje i plaši kandidate na obuci, koji nekada od treme ne znaju ni kako se zovu. Jedan od omiljenih instruktora među mladima, Nedeljko Milanović, kaže da se kandidati toliko uspaniče pred polaganje, da se poslije smiju kada shvate šta su pitali.

“Postavljaju mi pitanja poput – da li mogu ubaciti u drugu brzinu kada voze u rikverc, što im inače nikada ne bi palo na pamet. A pored treme, kao i svim instruktorima, i meni su problem drugi nekulturni vozači, što dodatno zbunjuje i onako zbunjene kandidate” – kaže Milanović.

On dodaje da je sve zajedno stresno, ali da se godinama naučio da treba biti smiren, jer se samo tako može izaći iz ovih situacija. Da se za ovaj posao mora naoružati strpljenjem, saglasan je i instruktor Milenko Stanetić.

“Učiti druge da voze je specifično, moramo raditi pod pritiskom i biti smireni, a takođe je i opasno” – kaže Stanetić.

Stanetić je instruktor više od tri decenije, naučio je desetine hiljada Banjalučana da voze i kaže da većih neprijatnosti nije bilo, ali da su anegdote svakodnevinica.

“Bilo je svega, od kandidata koji ne znaju šta je lijevo, a šta desno, onih koji pred polaganje ne znaju da upale auto, do onih koji se uspaniče da ne znaju svoje ime. Pored mladih tremaroša, mnogo simpatičnih situacija imao sam sa starijim kandidatima. Jedna gospođa u šezdesetim došla je u kancelariju i rekla „konačno je umro“, a ustvari se radilo o mužu koji nije dozvoljavao da polaže ranije” – ispričao je Stanetići.

Posljednjih godina se, zbog potrebe za automobilom, sve češće na polaganje odlučuju i starije osobe. Instruktor  kaže da je s njima doživio mnogo anegdota, ali da će uvijek pamtiti gospođu koja je tvrdila kako ne vidi ništa ispred sebe dok vozi.

“Govorila je da ništa ne vidi i da joj je teško da sa skoncentriše, a onda tokom vožnje povikala „požar“. Uplašili smo se, međutim, ona je na jednoj zgradi na 11. spratu primjetila požar. Eto, toliko o njenoj koncetraciji. Tada smo se lijepo nasmijali” – kaže instruktor kroz smijeh.

Svi mogu da voze, ali ne mogu svi da polože vozački ispit, tako da je bilo slučajeva kada ljudi jednostavno odustanu.

“Svi mogu da polože samo ako su uporni. Nekome treba manje, nekome više časova, ali ne polože samo oni koji odustanu” – dodaje on.

Nema strašnih udesa

Uprkos bahatim vozačima i tremi, iskusni instruktori gotovo svaki put izbjegnu saobraćajne nesreće.

“Ako su auto-škole u Banjaluci imale saobraćajne nezgode bile su to one sa manjom materijalnom štetom. Nikada se nije dogodilo da su instruktor ili kandidat teško povrijeđeni” – kaže Stanetić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zanimljiva-iskustva-banjaluckih-instruktora-voznje/||claudebot