Zbog dužnika slavine suve i platišama: Zajednički vodomjeri zadaju glavobolje Banjalučanima

Objavljeno: 12. 11. 2016 u 15:07h

Zbog neplaćanja računa, od početka godine voda je isključena u 24 zgrade, dok je prošle godine 42 zajednice etažnih vlasnika ostalo suvih slavina.

Branka Vujić, predsjednica ZEV- a u Kninskoj ulici od broja 1 do 11, kaže da u njihovoj zajednici žive stanari koji godinama ne plaćaju svoj dio računa za potrošenu vodu.

“Naš ZEV ima dug od oko 2.300 KM, koji se vuče skoro pet godina. Ruke su nam vezane i sve što skupimo odlazi na uplatu kao tekući trošak, a dugovanja ostaju”- kaže Vujićeva za EuroBlic.

Dodaje da zgrada ima 77 stanova i 11 poslovnih prostora, sa kojima je ugovor o plaćanju napravljen pre registracije ZEV-a.

“Vlasnici poslovnih prostora plaćaju samo jedan odsto od računa i to nije uredu. Smatramo da apoteke, butici i ostale radnje treba da plaćaju više, zbog čega smo se žalili i „Vodovodu“, ali preduzeće ništa nije uradilo po tom pitanju” – navodi Vujićeva.

Probleme zbog zajedničkog vodomjera ima i Nikola Zelenković, vlasnik foto-studija u Ulici Majke Jugovića. Pored njegovog, u zgradi postoje još četiri poslovna prostora, koja su prazna, ali, vjerovatno zbog kvara na instalacijama, imaju ogromnu potrošnju.

“Bez obzira što svoje račune redovno plaćam, svakog mjeseca stižu opomene i isključuje mi se voda. Tako mjesečno plaćam četvrtinu nečije neodgovornosti, kako bi studio mogao da radi”- kaže Zelenković i dodaje da na ostalim susjednim radnjama nema nikakvog kontakta i zbog toga ne može da stupi u kontakt sa vlasnicima.

U „Vodovodu“ pojašnjavaju da je obaveza ZEV-a ili kućnog savjeta da uplati novac od stanara na njihov račun, a da za dio računa koji nije pokriven uplatom dostavi spisak neplatiša.

Branka Ristić, portparolka ovog preduzeća, navodi da je prilično velik procenat potrošača iz ove kategorije koji redovno izmiruju svoje obaveze, ali priznaje da ipak postoje i oni koji to ne čine.

“Ovim potrošačima šaljemo opomenu, te predlažemo potpisivanje ugovora o reprogramu. Ako potrošač svoje obaveze po reprogramu ne izmiruje, pokrećemo naplatu potraživanja sporazumom o nagodbi – medijacijom i tužbom”- pojašnjava Ristićeva.

Dodaje da, ukoliko ZEV ispoštuje ovu proceduru, neće imati problema, odnosno, neće doći do isključenja sa vodovodne mreže.

Iz „Vodovoda“ podsjećaju da je, po važećem zakonu, obavezna ugradnja mjernih uređaja za svakog pojedinačnog etažnog vlasnika za sve nove zgrade, a kod postojećih da se to obezbijedi prilikom većih rekonstrukcija, ako to tehničke karakteristike zgrade dozvoljavaju i kada je to ekonomski prihvatljivo.

Teško do razdvajanja

Da bi se razdvojili zajednički vodomjeri u zgradama, potrebno je rekonstruisati cijelu vodovodnu mrežu tog objekta.

“Takođe, neophodno je dobiti saglasnost svih vlasnika stanova. To je veliki zahvat u tehničkom smislu i za njegovo provođenje potreban je značajan novac” – pojašnjavaju u „Vodovodu“.

Ugovor sa 894 ZEV-a

U Banjaluci ima 1.479 zgrada sa zajedničkim vodomjerom, a do sada „Vodovod“ je sklopilo ugovor sa samo 894.

“Broj zgrada se ne poklapa s brojem ZEV-a, zato što u nekim slučajevim više njih može biti na jednom priključku, odnosno mogu imati isti vodomjer” – kaže Branka Ristić, portparol „Vodovoda“.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zbog-duznika-slavine-suve-i-platisama-zajednicki-vodomjeri-zadaju-glavobolje-banjalucanima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])