Za unapređenje privrede u Banjaluci 850.000 KM

Objavljeno: 12. 11. 2016 u 12:19h

Gradska razvojna agencija (CIDEA) planira da putem Garantnog fonda podrži razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta sa 850.000 maraka.

Potvrdio je direktor CIDEA Dejan Kusturić i dodao da se kroz ovaj fond preuzima garancija za 50 odsto od kredita koji uzimaju mala i srednja preduzećima te preduzetnici koji žele da unaprijede proizvodnju.

“Sredstva u fondu obezbjeđuju se iz budžeta grada. Ova vrsta podrške garantuje za kredite od 5.000 do 50.000 KM, otplatom do pet godina i mogućnošću grejs-perioda do 12 mjeseci. Nedavno smo sa Novom bankom sa kojom sarađujemo na ovom projektu dogovorili da se kamatna stopa bude smanjana sa 7,5 na sedam odsto” – rekao je Kusturić.

Dodao je da korisnicima ovih garancija koji uredno vraćaju kredite, CIDEA subvencioniše polovinu godišnjeg iznosa kamata.

“Na kraju kamata na ove kredite iznosi 3,5 odsto na godišnjem nivou, što je izuzetno povoljno u odnosu na one koje trenutno važe na bankarskom tržištu. Kroz ove dvije mjere, garancije i subvencije, planiramo podržati više od 50 privrednih subjekata koji mogu da zaposle nove radnike ili da unaprijede proizvodnju nabavkom mašina i opreme” – istakao je Kusturić.

Kroz Garantni fond, grad je od 2011. godine do danas izdao 51 garanciju na 805.388 KM kredita. Prema podacima banka plasirano je 1,4 miliona KM pozajmica.

“Krediti se uglavnom vraćaju prema planu a kontrolu povrata sredstava vrši banka i o tome obavještava Agenciju. Nekoliko korisnika fonda je svoje kredite otplatilo i prije roka pa su koristili ovaj vid podrške više puta” – naveo je Kusturić.

Jedan od korisnika Garantnog fonda, Miroslav Bundalo je rekao da prije tri godine dobio ovu vrstu podrške koju je iskoristio za osavremenjivanje fitnes centra čiji je vlasnik.

“Kroz Garantni fond sam lakše ispunio uslove banke za dobijanje kredita koji sam iskoristio za kupovinu 12 novih sprava za vježbanje. Osim toga CIDEA je plaćala i dio kamata tako da je kredit bio dosta povoljniji” – kazao je Bundalo i dodao da će u narednih godinu vratiti ostatak pozajmice.

Cilj

Dejan Kusturić je napomenuo da je glavni cilj uspostavljanja Garantnog fonda da se preduzetnicima ali i onima koji tek započinju posao, omogući brži i lakši pristup kreditima.

“Ovaj vid finansiranja mogu koristiti oni koji se bave proizvodnom i uslužnom djelatnošću te registrovana poljoprivredna gazdinstva” – naveo je Kusturić.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/za-unapredenje-privrede-u-banjaluci-850-000-km/||claudebot