Banjaluka: Ubica Rade Dojčinović pristao na 21 godinu zatvora

Objavljeno: 11. 11. 2016 u 12:12h

Abdulah Berbić (65) iz Kostajnice priznao je da je ubio Radu Dojčinović (60) iz Banjaluke i pristao da mu sud izrekne 21 godinu zatvora.

Njegov advokat Duška Bogojević je kazala da je on sa banjalučkim Okružnim javnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice, u kojem je predviđena ta kazna.

“Berbić je na prvom ispitivanju priznao krivicu i sve ispričao. Potpisali smo sporazum, koji će uz optužnicu uskoro biti dostavljen Okružnom sudu na razmatranje. Smatram da je kazna, s obzirom na priznanje, adekvatna”, kazala je Bogojevićeva, koja nije mogla da otkriva više detalja dok, kako je rekla, ne bude podignuta i potvrđena optužnica.

Dojčinovićeva je ubijena 19. septembra 2015. godine pored svoje vikendice u Jošikovoj Vodi kod Banjaluke. Njen ubica, osumnjičeni Berbić, otkriven je i uhapšen 17. oktobra ove godine. Nakon njegovog hapšenja iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da je osumnjičeni Dojčinovićevu ubio iz koristoljublja.

Policija je tokom istrage utvrdila da je osumnjičeni pratio Dojčinovićevu nekoliko dana i osmatrao njeno kretanje, da bi stekao u uvid u njene navike. Cilj mu je bila pljačka, jer je sumnjao da žena ima više novca. Ispostavilo se da je pronašao mnogo manji iznos od onog koji je očekivao da će naći. Prema nezvaničnim informacijama, Berbić je od Dojčinovićeve ukrao oko 50 maraka.

Ubica je otkriven zahvaljujući tragovima koje je ostavio na novčaniku i oružju. Vještačenjem DNK tragova na novčaniku žrtve utvrđeno je da pripadaju osumnjičenom Berbiću, baš kao i otisci na pištolju, za koji se sumnja da je korišćen tokom ubistva.

Rada Dojčinović, koja je nekada bila blagajnica banjalučkog “Autoprevoza”, ubijena je sa dva hica iz pištolja kalibra devet milimetara. Njeno tijelo pronašla je kćerka kada je došla da bi zajedno provele vikend. Pored Dojčinovićeve pronađena je i njena torbica, iz koje su bile izvađene i razbacane stvari. Ubica je prije krvavog pira isključio bezbjednosni video-nadzor, kojim je bilo pokriveno cijelo imanje Dojčinovićeve. Očigledno je da je dobro poznavao teren, jer je u dvorište ušao na jedini prilaz koji nije pod video-kamerom. Nakon što je ubio ženu, ponovo je uključio bezbjednosne kamere i pobjegao.

Berbić je povratnik u izvršenju krivičnih djela i ranije je osuđivan.

Debeo dosije

Abdulah Berbić ima podeblji kriminalni dosije. Osuđivan je u Hrvatskoj zbog ubistva, razbojništava, nasilničkog ponašanja i prijetnji sudijama u procesima protiv njega. Zagrebački Županijski sud kaznio ga je sa 12 godina zatvora zbog ubistva čuvara skladišta “Kroacijalesa” Vladimira Franjčića u Sesvetama u februaru 1999. godine. Osuđen je i na šest godina zatvora zbog pljačke 34.600 kuna (oko 10.000 KM) iz pošte u Donjoj Lomnici u Hrvatskoj, koju je počinio u avgustu 1998. godine. Nakon hapšenja i tokom suđenja i služenja kazne postao je poznat po svojim uvredama upućenim sudijama i tužiocima u njegovom slučaju. Po izdržanoj kazni protjeran je iz Hrvatske.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ubica-rade-dojcinovic-pristao-na-21-godinu-zatvora/||claudebot