Građevinci tvrde da su objekti u Banjaluci stabilni na potrese

Objavljeno: 6. 11. 2016 u 11:07h

Potres, koji je u četvrtak uznemirio Banjalučane, pokazao je da su priče o nesolidnoj gradnji pretjerane, tvrde građevinci.

Seizmolozi, međutim, upozoravaju da je zemljotres od šest stepeni po Merkaliju opasan samo za stare i nekvalitetne objekte, a da se tek na sedam stepeni ruše dimnjaci i pucaju zidovi na novijim zgradama.

“Samo na jednoj novijoj kući u Kuljanima u četvrtak je napukao zid. Značajnijih šteta nije bilo, ali nije uputno da kvalitet gradnje provjeravamo na zemljotresima” – kaže Snježana Cvijić Amulić, načelnica Odjelenja za seizmologiju u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Predrag Mitraković, penzionisani arhitekta i bivši gradski načelnik za urbanizam, koji je bio u stručnom timu za procjenu šteta nakon zemljotresa 1969. tvrdi da su noviji objekti projektovani i građeni po strogim seizmičkim propisima. Ako je i bilo pojedinačnih zloupotreba, tvrdi, one nisu značajne sa stanovišta stabilnosti.

“Nijedan inženjer ne bi sebi dozvolio takvu avanturu, kako zbog profesionalnog ugleda i digniteta, tako i zbog odgovornosti koju graditelj preuzima” – kaže Mitraković. Dodaje da se građevinske dozvole izdaju u skladu sa seizmičkim kartama.

Inženjeri koji se danas bave gradnjom izbjegavaju javne komentare na ovu temu, ali su i oni saglasni da su sumnje u stabilnost novogradnje neosnovane.

“Ne kažem da u građevinarstvu nema, narodski rečeno, muvanja, ali niko se ne bi usudio da štedi na konstrukciji i dovodi u pitanje stabilnost. Štedi se na pločicama, zidnim oblogama i sličnim detaljima” – kaže rukovodilac u jednoj građevinskoj kompaniji.

Bivši rukovodilac banjalučkog Zavoda za izgradnju Rajko Pucar, ranije je za „EuroBlic“ rekao da su nakon katastrofalnog zemljotresa u Skoplju 1963. u cijeloj SFRJ propisani strogi uslovi za gradnju u trusnim područjima, pa su 1969. u Banjaluci stradale samo starije zgrade, koje nisu građene po tim propisima.

Monumentalne zdanja građena u doba Austrougarske ili bana Milosavljevića, poput današnjeg Arhiva RS, Kampusa, Banskog dvora, Pozorišta i Opštine, nisu stradala u zemljotresu 1969. godine.

Senzacija i panika

“Priče o navodno nesigurnoj gradnji plod su senzacionalizma i površnosti, koja ima dobru prođu kod medijski neposmene publike. Problem je, međutim, što takve priče mogu izazvati paniku”– kaže Predrag Mitraković.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradevinci-tvrde-da-su-objekti-u-banjaluci-stabilni-na-potrese/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot