Banjaluka: Najbolji studenti moći će odraditi pripravnički staž na fakultetu!

Objavljeno: 5. 11. 2016 u 15:23h

Najbolji diplomci na Univerzitetu u Banjaluci od ove akademske godine imaće priliku da odrade pripravnički staž na matičnim fakultetima, ali i da tu i nastave svoj angažman, u skladu sa potrebama fakulteta.

Ovo je odlučeno na sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Banjaluci, a na prijedlog rektora Milana Mataruge. Odlukom, koja je već stupila na snagu, dekani fakulteta i Akademije umjetnosti najvećeg univerziteta u RS obavezuju se da najboljem studentu obezbijede pripravnički staž.

Najbolji diplomci će godinu primati pripravnički platu, uz uplaćen radni staž, te će steći uslove da polažu državni ispit, ne plaćaju master tezu.

Osim što će zahvaljujući odrađenom pripravničkom stažu postati konkurenti na tržištu rada, vrijednim diplomcima se otvaraju vrata i za zapošljavanje na fakultetu, ukoliko se uprazni neko radno mjesto. Osim toga, dobijaju i šansu da se na fakultetu nastave baviti istraživačkim radom.

Kako se navodi u odluci Upravnog odbora, dekani će morati da za svaku akademsku godinu pripreme program osposobljavanja pripravnika, te odrede mentora koji će pratiti njihov rad.

“Novac za plate pripravnika biće obezbijeđen iz vlastitih sredstva fakulteta, odnosno Akademije umjetnosti” – navedeno je u odluci.

Cilj Univerziteta je da bude poboljšan nastavni proces i naučno-istraživački rad.

“Samim tim najbolji diplomci će pisati radove i raditi na istraživanjima, sakupljajući reference i sve ostalo” – naveli su na Univerzitetu.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zoran Grahovac je istakao da je prijem pripravnika veoma pozitivna vijest, jer će, između ostalog, najbolji studenti biti zadržani na banjalučkim fakultetima.

 “Ovi studenti kroz nekoliko godina mogu postati dobri docenti i profesori i na taj način doprinijeti razvoju Univerziteta u Banjaluci. Ukoliko pripravnici ostave dobar utisak, sigurno će dobiti i priliku da ostanu da i dalje rade na fakultetu” – rekao je Grahovac.

Dodao je da će zahvaljujući ovoj odluci Univerzitet u Banjaluci svake godine dobiti po 16 dobrih pripravnika.

Grahovac je istakao da je riječ o praksi koja je još prije nekoliko godina pokrenuta na Fakultetu političkih nauka s namjerom da bude zaustavljen nepotizam.

Među prvim pripravnicima na ovom fakultetu bio je Borislav Vukojević, koji je, zahvaljujući svom trudu i radu, postao viši asistent.

“Najbolji diplomci na ovaj način mogu da steknu iskustva ili prepoznaju svoje afinitete prema nekom drugom naučnom polju. Zbog toga svim studentima koji dobiju tu priliku, savjetujem da je iskoriste da bi vidjeli kako stvari funkcionišu iz prve ruke, jer studentska “predstava” i ona s druge strane scene je sasvim drugačija” – rekao je Vukojević.

On je naglasio da svim pripravnicima nije zagarantovano da će nastaviti angažman u nastavi, ali je, kako kaže, pohvalno to što će zasigurno steći dobru osnovu ili višu početnu poziciju u odnosi na druge.

Dan Univerziteta

“Zlatna značka sa likom Nikole Tesle” najboljim diplomiranim studentima Univerziteta u Banjaluci ove godine biće uručena 7. novembra na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu RS, povodom proslave 41. godine uspješnog rada i razvoja ustanove.

Kakve olakšice očekuju najbolje diplomce

– godinu će primati pripravničku platu,

– imaće uplaćen radni staž,

– steći će uslove za polaganje državnog ispita,

– neće plaćati master tezu.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-najbolji-studenti-moci-ce-odraditi-pripravnicki-staz-na-fakultetu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot