Banjaluka: Prošao prvi krug podjele gradske vlasti

Objavljeno: 4. 11. 2016 u 21:12h

Potpisivanje koalicionog sporazuma za vlast u Banjaluci potrajalo je duže nego obično. Dosadašnjoj koalicionoj trojci, SNSD-u, DNS-u i Socijalističkoj partiji, pridružila se Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića i Saša Čudić iz reda nacionalnih manjina.

Igor Radojičić osigurao je podršku 21. odbornika. Zato će i budžet grada sigurno biti lakši za plate dva potpredsjednika.

“Predviđeno je da u skupštinama gradova u kojima postoji multinacionalni sastav, da bi se ispoštovala kvota zastupljenosti propisana zakonskim odredbama, možemo imati više potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda ili grupe ostalih”, izjavio je Igor Radojičić, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke.

Banjalučane sigurno interesuje da će SNSD-ovi načelnici rukovoditi sa sedam najvažnijih odjeljenja i Službom za zajedničke poslove. Zamjenik gradonačelnika najvjerovatnije će biti Srđan Amidžić. Iako se pominjalo da je Stevandić imao poduži spisak želja, njegova Ujedinjena Srpska nije loše prošla. Pripašće im Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu.

“Odmah da vam kažem da niko ništa nije tražio, sve je raspoređivano i usaglašavano sa gradonačelnikom, ali u okviru kvota, tražili smo najbolje moguće ljude da ih ponudimo kao najbolja moguća rješenja, bez toga da nešto tražimo”, naglasio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

DNS poziciju čvrsto drži. Osim mjesta predsjednika skupštine, na kojem će i u naredne četiri godine najvjerovatnije sjediti Budimir Balaban, dobili su fotelje u Odjeljenju za prostorno uređenje i Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu. Socijalisti su smatrali da vrijede isto toliko. Pa su pored Odjeljenja za privredu i Odjeljenju za obrazovanje, izvukli poziciju potpredsjednika skupštine. U drugoj će sjediti njihov bivši stranački kolega, Saša Čudić.

“Pa ne potpisujem sa Socijalističkom partijom, već zajednički sporazum. [Između ostalih sarađivaćete i sa njima?] Pa naravno da hoću, nismo se mi kamenjem gađali”, kaže Saša Čudić, nezavisni odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

“U politici nema isključivosti, mi nismo neprijatelji, ako smo se u jednom trenutku razišli”, ističe Radenko Komljenović, predsjednik GO Socijalističke partije Banjaluka.

Prvi krug podjele gradske vlasti je prošao. Pred vladajućom, sada već petorkom, ostaje teži dio posla. Za direktorska i mjesta u upravnim i izvršnim odborima u gradskim preduzećima, podugačka je lista čekanja.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-prosao-prvi-krug-podjele-gradske-vlasti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])