Između želja i mogućnosti: Banjalučani traže vrtiće, a ne upisuju djecu

Objavljeno: 30. 10. 2016 u 10:33h

Mještani Banjaluke tvrde da su vrtići neophodni i izvan centra grada, ali pokušaji u Priječanima i Vrbanji završili su neslavno.

U Priječanima je prošle godine otvoren privatni vrtić, koji je zbog neisplativosti zatvoren nakon nekoliko mjeseci.

“Upisano je malo djece, jer je većina već boravila u drugim, gradskim vrtićima. Čim je zatvoren, vidjelo se koliko nam je značio” – kaže predsjednik ove MZ Nebojša Tojagić.

Tvrdi da mještani ne odustaju od zahtjeva za otvaranje vrtića, jer smatraju da mališani iz Priječana zaslužuju isti tretman kao djeca iz urbanih naselja.

I predstavnici drugih prigradskih MZ izgradnju obdaništa su uvrstili u prioritete.

“Naselju od 6.000 stanovnika vrtić je neophodan, pogotovo zato što ni škola nema organizovan produženi boravak”– navodi Miladin Maličević, predsjednik MZ Česma.

Ada ima privatni vrtić, ali njegovi kapaciteti nisu dovoljni za sve mališane.

“U naselju ima mnogo mladih bračnih parova, koji useljavaju u nove zgrade, pa će potrebe za vrtićima biti još veće. Ljudi me stalno pitaju za slobodne poslovne prostore, gdje bi mogli da otvore privatna obdaništa “– pojašnjava Vito Pejaković, predsjednik MZ Ada.

Bogdan Marjanović, predsjednik MZ Vrbanja, navodi da roditelji iz ovog naselja mališane vode u prebukirane vrtiće na Starčevici.

“Najbolje bi bilo da se obnovi stari montažni vrtić, od kojeg su ostali temelj i priključci i ta investicija ne bi bila velika” – priča Marjanović.

Dodaje da se svake godine šezdesetak mališana upisuje u prvi razred, što govori kolike su potrebe za vrtićem.

“Suprug i ja radimo u Čelinicu, a živimo u Debeljacima i značilo bi nam da imamo vrtić u Vrbanji. Najbliži je na Starčevici i veliki problem predstavlja odvođenje i dovođenje djeteta” – kaže mlada majka iz ovog naselja.

Dodaje, međutim, da ima mnogo parova koji zbog malih primanja ne mogu da plate vrtić, pa se snalaze, uz pomoć “baka servisa”.

Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, navodi da su u toku procjene kako bi se ustanovilo gdje ima potrebe za otvaranjem obdaništa. Te procjene, kaže, moraju biti ozbiljne i dugoročne, jer je promašena investicija otvoriti vrtić, pa ga nakon nekog vremena zatvoriti.

“Često se govori da prigradskim područjima trebaju vrtići, ali je realnost drugačija. Najčešće, porodice u tim naseljima žive u širim zajednicama, tako da je često pod istim krovom ili u najbližem komšiluku baka ili rođaka spremana da čuva djecu” – pojašnjava Kurtinovićeva.

Dodaje da je novi gradonačelnik Igor Radojičić najavio otvaranje predškolskih programa u slobodnim školskim objektima, ali da je to pitanje nadležnost Gradske uprave.

“Ukoliko se odluče na takve programe, mi smo tu da ih sprovedemo” – poručuje ona.

Na čekanju 1.500 mališana

Najveće potrebe za otvaranjem novih vrtića i proširenjem postojećih kapaciteta postoje na Starčevici, Lazarevu, Petrićevcu i centru grada.

Trenutno, na svoje mjesto u “državnom” obdaništu čeka oko 1.500 djece iako privatni vrtići imaju kapacitete i niz boljih usluga u manjim grupama, za neznatno višu cijenu.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/izmedu-zelja-i-mogucnosti-banjalucani-traze-vrtice-a-ne-upisuju-djecu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot