In taksi olakšava život invalidima u Banjaluci

Objavljeno: 28. 10. 2016 u 09:18h

“Javni prevoz za invalidna lica ima neprocjenjiv značaj, jer predstavlja bolji kvalitet života. Vozila “In taksija”, koja su od juče u funkciji, omogućiće ovim licima da lakše idu u kupovinu, kod ljekara, na sportske i kulturne događaje.”

Rekla je to juče Milijana Mitrić, jedan od korisnika taksi prevoza za invalide, na svečanosti u Ravnogorskoj ulici, odakle je taksi kombi krenuo na svoja svakodnevna putovanja.

“Vozilo je u pravo vrijeme stavljeno u funkciju i mnogo će nam značiti pošto dolazi zima. Do sada smo se u kolicima borili sa hladnim vremenom, kišom i snijegom, a ubuduće će nam sve biti lakše”, rekla je Mitrićeva.

Dodala je da su i do sada imali prevoz preko Udruženja distrofičara, ali da jedno vozilo nije bilo dovoljno da zadovolji potrebe korisnika.

“Udruženje se obavezalo da će dovoziti i odvoziti djecu koja idu u školu, tako da je vozilo bilo zauzeto prije početka nastave i po završetku nastave. Mogli smo ga koristiti u međuterminu i bili smo limitirani vremenom kada nam je prevoz bio dostupan. Ubuduće će nam prevoz biti mnogo dostupniji”, rekla je Mitrićeva.

Odlazeći gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je grad izdvojio 50.000 KM za subvencionisanje ovog prevoza.

“Siguran sam da će i iduće godine biti planiran novac za ove namjene. Prevoznik će se dogovarati o redu vožnje sa udruženjem i korisnicima, a prevoz će obavljati dvokratno, od šest ujutru do 12 časova i od 15 do 19 časova. Vidjećemo koji će biti stepen korišćenja ove usluge, nakon čega može doći do promjena”, dodao je Gavranović.

Izvršni direktor Udruženja distrofičara regija Banjaluka Radovan Ristić istakao je da je, pored pomoći u kući i personalne asistencije, ovo jedna od najvažnijih usluga koja nekad ljudima i život znači.

“Zadovoljan sam što smo nakon 12 godina uspjeli sistemski sa gradom riješiti ovaj problem. Ova usluga biće na raspolaganju 81 korisniku. Ako bude potrebe, sigurno je da osim ovog jednog, može biti angažovano i više vozila”, dodao je Ristić.

Kombi “In taksija” je posebno opremljen i ima automatsku rampu za ulaz i izlaz putnika, mogućnost prevoženja invalidnih lica bez sklapanja kolica, kaiševe za pričvršćivanje, odnosno bezbjednosno prevoženje i ručke za pridržavanje.

Prevoznik

Vlasnik firme “Žak turs” Žarko Đaković kazao je da za taksi prevoz trenutno koriste jedno vozilo.

“Vremenom ćemo vidjeti kakve će biti potrebe i ako bude trebalo angažovaćemo više vozila”, rekao je Đaković.

Naveo je da će korisnici plaćati start 0,30 KM, a svaki kilometar 0,40 KM. Uslugu taksi prevoza korisnici mogu dobiti pozivom na broj 066/222-995.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/in-taksi-olaksava-zivot-invalidima-u-banjaluci/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot