Školi u Dragočaju važnija kirija, roditelji zabrinuti: „U KUD ‘Kolo’ se ponašaju kao sekta“

Objavljeno: 26. 10. 2016 u 16:38h

Direktori osnovnih škola u Banjaluci izdaju prostorije za novac, ne kontrolišući ko radi sa djecom pod školskim krovom.

Da su kontrole neophodne pokazalo se na primjeru OŠ „Desanka Maksimović“ u Dragočaju, gdje su se i direktor i djeca i roditelji našli u vrzinom kolu sumnjivog KUD „Kolo“. Uprkos upozorenjima iz drugih KUD, direktor je iznajmio hol „Kolu“, koje je već izbačeno iz četiri škole.

“Nemam obavezu da to kontrolišem. Riječ je o vannastavnoj aktivnosti, a roditelji odlučuju da li će dijete pustiti na folklor ili ne”, kaže direktor škole Stanislavko Malinić.

Roditelji tvrde da predsjednik KUD „Kolo“ Aleksandar Popović (24), 12-ogodišnjim dječacima i djevojčicama u sitne sate šalje poruke iz noćnog provoda i poziva ih na izlete, organizovane na svoju ruku i bez znanja nastavnika.

“Nakon što je samo dva mjeseca držao folklor, htio je da ih vodi u Mostar, navodno u posjetu tamošnjem KUD. Kada smo tražili da ide i neko od roditelja, odustao je od izleta”, ispričali su roditelji.

Neki od njih su, zbog sumnji u kvalitet rada i sigurnost đaka, ispisali djecu sa folklora.

Direktor škole nedavno je raskinuo saradnju sa „Kolom“, ali ne zbog žalbi roditelja nego zato što Popović nije plaćao kiriju.

“Nisam provjeravao da li su kvalifikovani da rade sa djecom, jer mislim da bi o tome računa trebalo da vodi ministarstvo”, rekao je Malinić.

Aleksandar Popović

Popović tvrdi da loše priče o KUD „Kolo“ smišlja konkurencija.

“Druga društva su ljubomorna na nas. Mi dobro radimo svoj posao, pa su zadovoljni i djeca i roditelji”, tvrdi Popović.

Pojedini roditelji, međutim, tvrde da on „kupuje“ pažnju djece navodno drugarskim pristupom i povjerljivim razgovorima.

“Ponekad se ponašaju kao sekta, jer su zatvoreni i brane djeci da pričaju roditeljima o dogodovštinama sa folklora”, kaže jedan zabrinuti otac.

Popović priznaje da slanje poruka djece usred noći i nije „pedagoški pristup“, ali kaže da nije u pitanju privatni SMS, nego grupni čet ansambla.

“Možda je neko od umjetničkih rukovodilaca poslao poruku sa proslave i to ću provjeriti”, rekao je Popović.

Bez kontrole

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da ne utiču na rad KUD, niti ih provjeravaju, jer su registrovani kao udruženja građana.

Šta je 900 KM

Popović se žali da niko neće da „pogura“ tek osnovano „Kolo“. Smatra i da je članarina od 10 KM simbolična, iako samo u Dragočaju od djece dobije 900 KM mjesečno.

Košulja u garaži

Kustos etnomuzikolog Sanja Pupac krajem prošle godine je kontrolisala KUD i ocijenila da “Kolo” radi “kao školska sekcija”, te da “nema stručnih kapaciteta ni kvaliteta za rad kao KUD”.

“Ukoliko nam je cilj očuvanje i zaštita tradicije, treba se boriti protiv ovakvog načina rada”, napisala je ona i dodala da su koreografije “Kola” kopirane, kadar nestručan, a nošnja svedena na “nekoliko bijelih košulja” smještenih u garaži.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/skoli-u-dragocaju-vaznija-kirija-roditelji-zabrinuti-u-kud-kolo-se-ponasaju-kao-sekta/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot