Izum banjalučkih studenata: Pametnim ogledalom “liječe” lijenost

Objavljeno: 26. 10. 2016 u 20:53h

Državni registar srčanih bolesnika i ogledalo koje razumije govorne naredbe izumi su banjalučkih studenata.

Sa ovim tehnološkim inovacijama dva tima sadašnjih i bivših studenata Visoke škole „Banja Luka College“ ušli su u polufinale na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju 2016, koja se održava u Beogradu.

Tim koji čine Saša Risojević, Dragan Radanović i Igor Čiča već dvije godine radi na projektu Nacionalnog registra akutnog koronarnog sindroma RS. Ovaj registar će objediniti informacije o svim teškim srčanim bolesnicima u Republici Srpskoj.

“Projekat radimo u saradnji sa kardiologom Sašom Lončarom, a trebalo bi da uveže svih devet koronarnih jednica u Srpskoj i nadležno ministarstvo. Sadržavaće istoriju bolesti svih pacijenata, koje će ljekari iz cijele RS pronalaziti na osnovu matičnog broja” – rekao je Risojević.

Dodaje da će najveću korist imati pacijenti, jer će podaci o njihovom zdravstvenom stanju biti dostupni svim kardiolozima u Srpskoj uvezanim u sistem.

U drugom timu su Radoš Budiša i Staša Đurović, koji su napravili ogledalo, koje je i alat i reklamni panel. Laicima je ovako nešto misaona imenica, a oni su ga osmislili da „izliječe“ nemarnost.

“Bio sam lijen i htio sam napraviti nešto što će raditi umjesto mene. Ogledalo razumije govorne naredbe, pa mu možete narediti da vam navije budilnik, napravi podsjetnik, pa i pretražuje na internetu i da vas obavještava o pristiglim obavezama” – kaže Budiša, student druge godine fakulteta inženjerstva informacionih tehnologija.

Na ogledalu su, zajedno sa profesorima, radili četiri mjeseca, prototip još usavršavaju i kriju od očiju javnosti, jer planiraju da ga ponude marketinškim kućama.

“Kada je ogledalo uključeno, na njemu se mogu smjenjivati reklame, a možete i da mu naredite da to sve skloni i da se, jednostavno, ogledate” – pojasnio je on i dodao da ogledalo može biti veličine televizora ili reklamnog panela.

Banjalučani će se, sa još deset timova, boriti za nagradni fond od oko 71.400 KM, a pobjednici će biti proglašeni 20. decembra.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/izum-banjaluckih-studenata-pametnim-ogledalom-lijece-lijenost/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot