Trojeručica sa Svete gore donijela nadu u Banjaluku

Objavljeno: 25. 10. 2016 u 18:47h

Hvala presvetoj Bogorodici Trojeručici koja je omogućila da joj se s vjerom u Boga poklonimo, osjetimo njenu blagodat i zamolimo za oproštaj grijehova, zdravlje i dobro naših najmilijih i cijelog naroda u RS.

Govorili su ovako u nedjelju uveče brojni pravoslavni vjernici, koji su došli u Pridvorni hram Svete trojice u Banjaluci da svečano dočekaju čudotvornu ikonu Bogorodice Trojeručice sa Hilandara. Unutrašnjost hrama nije bila dovoljna da primi na stotine vjernika, koji su željeli da se poklone ikoni i zatraže njen blagoslov.

Banjalučanka Stana Đajić na svečani doček ove čudotvorne ikone došla je sa malim unukom.

“Ovo je nešto najdivnije što se moglo dogoditi našem gradu, a to pokazuje i brojnost naroda koji je došao da se pokloni Presvetoj Bogorodici. Zbog unuka nisam uspjela ući da cjelivam ikonu, jer ne može stajati u redu, ali narednih dana ću zasigurno doći” – kazala je Đajićeva.

Ovaj svečani čin nije željela da propusti ni Slavica Knežević, koja je došla čak iz Prijedora da bi se, kako kaže, pomolila pred ikonom Trojeručice za zdravlje i sreću.

“Slava Bogu što sam danas ovdje da mogu osjetiti njenu blagodat. Bogorodica čuva sve naše najbliže, pa čak i neprijatelje miluje i štiti. Spaja nas s Gospodom i svim svetiteljima” – rekla je Kneževićeva.

Po blagoslov je došla i Mara Mitrović iz Banjaluke.

“Milo nam je što smo došli da se poklonimo i prekrstimo pred likom Bogorodice Trojeručice. Zamolila sam je za sebe, porodicu i najmilije da nam svima bude dobro, kao i svima koji žive u našoj Republici” – kazala je ona.

Dočeku ikone prisustvovali su i brojni sveštenici Banjalučke eparhije, a bogosluženje je predvodio vladika banjalučki Jefrem, koji je istakao da je Bogorodica Trojeručica zaštitnica roda ljudskog i našeg naroda, koji je napokon dočekao da joj se pokloni u Banjalučkoj eparhiji.

“Neka nam omogući da prebrodimo ovo teško vrijeme i uđemo u mirnije vode našeg života. Neka blagoslov Božiji i blagoslov Bogorodice Trojeručice bude sa svima vama” – besjedio je vladika Jefrem.

Ikona će u hramu Svete trojice biti do večernje službe u subotu, a nakon toga će biti trajno ustoličena u manastiru Osovica kod Srpca. Svi oni koji žele da se poklone pred ikonom Presvete Bogorodice Trojeručice mogu to učiniti od osam do 18 časova, kada će se čitati akatist Bogorodici. Kopija ikone izrađena je po uzoru na originalnu ikonu, koja se nikada ne iznosi sa Svete gore.

Trojeručica

Episkop banjalučki Jefrem istakao je da ikona Presvete Bogorodice Trojeručice još od vremena Svetog Save boravi u Svetoj gori, a od 15. vijeka stoji na igumanskom tronu i smatra se najvećom svetinjom hilandarske crkve i zaštitnicom manastira.

“Zove se Trojeručica, jer se na njenom liku može vidjeti treća ruka u ime i spomen kada je svetom Jovanu Damaskinu na čudesan način zacijelila odsječenu ruku, koju mu je posjekao kalif iz Damaska. I tada, kao znak zahvalnosti dao je uraditi treću ruku Bogorodici, koja se od toga dana zove Trojeručica” – ispričao je vladika Jefrem.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/trojerucica-sa-svete-gore-donijela-nadu-u-banjaluku/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot