Banjaluka: Sa elektromreže skinuto 5.137 neplatiša

Objavljeno: 25. 10. 2016 u 09:28h

Zbog dugova za potrošenu električnu energiju u prvih devet mjeseci sa mreže je isključeno 5.137 potrošača, od čega su 87 odsto domaćinstva.

Potvrdili su ovo u “Elektrokrajini” i dodali da su prema podacima “Elektrodistribucije” isključena 4.492 domaćinstva i 645 firmi.

Slična situacija je bila i lani, a u “Elektrokrajini” su rekli da je tada isključeno ukupno 6.540 neplatiša, od čega 5.345 domaćinstava i 1.192 pravna lica.

Nisu precizirali koliko duguju neredovne platiše, ali su naveli da se u praksi najčešće isključuju domaćinstva čiji je dug veći od 200 KM.

“Nije samo visina duga osnov za isključenje sa mreže. Prije nego što se odlučimo na taj korak razmatra se više kriterijuma tako da se provjerava i broj neplaćenih mjesečnih računa, period izostanka uplate, struktura duga i slično, pa se onda pristupa najnepopularnijoj mjeri”, rekli su u “Elektrokrajini”.

Još su kazali da je jedna od aktuelnih mjera za izmirivanje obaveza potrošača i zaključenje sporazuma o nagodbi.

“Njega mogu sklopiti domaćinstva čija je glavnica duga veća od 1.000 KM i pravna lica sa dugom većim od 3.000 KM. Medijacijom mogu biti obuhvaćeni slučajevi u kojima je podnesena tužba za neplaćenu električnu energiju, a u kojima još nije donesena prvostepena presuda, kao i oni za koje još nije pokrenut sudski postupak”, rekli su u “Elektrokrajini”.

Objasnili su da se nakon zaključenja sporazuma dužnik obavezuje na redovno plaćanje glavnice duga na rate.

“Domaćinstva dug mogu isplaćivati na maksimalno 60 mjesečnih rata, a za pravna lica na 120. Pored toga, moraju redovno plaćati tekuću potrošnju, a kamate na napravljeni dug će biti otpisane nakon uplate posljednje rate”, kazali su u “Elektrokrajini”.

Istakli su da u slučaju da dužnik ne poštuje obaveze iz sporazuma, “Elektrokrajina” može sudski zatražiti prinudnu naplatu preostalog duga sa kamatama i troškovima medijacije.

“Nakon potpisivanja sporazuma o nagodbi dužnici su uglavnom redovne platiše i naplata po tom osnovu premašuje 90 odsto. Kod onih koji ne izmiruju svoje obaveze po sporazumu aktiviramo postupak prinudne naplate”, dodali su u “Elektrokrajini”.

Krađa

Na području grada do marta ove godine otkriven je 51 slučaj krađe struje.

“U toku prošle godine otkrivena su 224 slučaja krađe električne energije, što je za 68 odsto više u odnosu na 2014. godinu, kada su otkrivena 133 slučaja”, rekli su ranije u “Elektrokrajini”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-sa-elektromreze-skinuto-5-137-neplatisa/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])