Vlaisavljević: Banjalučkom aerodromu nedostaje veći broj redovnih linija

Objavljeno: 24. 10. 2016 u 14:56h

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd ima vrlo dobru saradnju sa Aerodromom Banjaluka, ali postoji značajan prostor da se ona unaprijedi, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Saša Vlaisavljević, vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma “Nikola Tesla”.

Prema njegovim riječima, to buduće strateško partnerstvo dva aerodroma, o kojem će konačnu riječ dati vlade RS i Srbije, a koje bi bilo ostvareno ulaganjem u infrastrukturu, ali i daljom komercijalizacijom, omogućilo bi da Aerodrom Banjaluka, osim redovnog avio-saobraćaja, postane regionalna destinacija za niskotarifne avio-kompanije.

Da li je Aerodrom “Nikola Tesla” zainteresovan za saradnju sa Aerodromom Banjaluka i koji su sve mogući pravci te saradnje?

Kao najznačajniji aerodrom u ovom dijelu Evrope, Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd, bez obzira na poziciju i značaj, uvijek je raspoložen da sa svima razvija partnerske odnose i, u skladu sa mogućnostima, svima izađe u susret. U prethodne dvije godine značajno smo unaprijedili saradnju sa ostalim aerodromima u državi i regionu, a najviše je postignuto kroz izgradnju partnerskih odnosa sa aerodromima u Banjaluci, Nišu, Užicu, Kraljevu, dok smo nedavno ugostili i kolege iz Sarajeva i Zadra.

Da li postoji mogućnost da Aerodrom “Nikola Tesla” uđe u vlasništvo Aerodroma Banjaluka?

Na sastanku koji sam imao sa predsjednikom Narodne skupštine RS krajem aprila ove godine, a potom i sa predsednikom RS Miloradom Dodikom početkom maja, dogovoreno je da rukovodstva Aerodroma “Nikola Tesla” i Aerodroma Banjaluka, sa resornim ministarstvima, pripreme konkretan projekat realizacije strateškog partnerstva i razvoja avio-saobraćaja. Konačnu odluku o realizaciji strateškog partnerstva između naša dva aerodroma donijeće dvije vlade.

Ukoliko vlade RS i Srbije postignu dogovor o jačoj strateškoj saradnji dva aerodroma, da li je moguće da Aerodrom “Nikola Tesla” investira određena sredstva u Aerodrom Banjaluka i u šta bi konkretno moglo i, po Vašem mišljenju, trebalo da se investira?

Smatram da je u daljem razvoju banjalučkog aerodroma potrebno proširiti kapacitete i rekonstruisati pristanišnu zgradu, čime bi putnicima bio omogućen veći komfor. Potrebno je uložiti i u modernizaciju opreme, tehnologije i infrastrukturnih kapaciteta, a istovremeno je potrebna dalja komercijalizacija aerodroma.

Šta je to što trenutno nedostaje Aerodromu Banjaluka i što “koči” njegov razvoj?

Svaki aerodrom ima za cilj da u najvećoj mjeri komercijalizuje svoje poslovanje i da privuče što više putnika i avio-kompanija. Ono što trenutno najviše nedostaje banjalučkom aerodromu je veći broj redovnih linija, uz pomoć kojih bi kapaciteti aerodroma bili adekvatno iskorišćeni.

Kakvi su Vaši planovi u vezi Aerodroma Banjaluka i šta sadržava projekat realizacije strateškog partnerstva, ukoliko ste ga pripremili?

Buduće strateško partnerstvo dva aerodroma, koje bi bilo ostvareno ulaganjem u infrastrukturu, ali i daljom komercijalizacijom, omogućilo bi da Aerodrom Banjaluka, imajući u vidu i povoljne geografske i vremenske uslove, osim redovnog avio-saobraćaja, postane regionalna destinacija za niskotarifne avio-kompanije.

Da li smatrate da Aerodrom Banjaluka ima perspektivu i na čemu zasnivate takvo mišljenje?

Smatram da Aerodrom Banjaluka ima veliki potencijal i da uz određena ulaganja ovaj aerodrom može biti najkonkurentniji u regionu. Razvoj banjalučkog aerodroma važan je za ekonomski i turistički razvoj grada, regiona i čitave Republike Srpske.

Koje bi prednosti Aerodrom Banjaluka imao od strateškog partnerstva sa Aerodromom “Nikola Tesla”?

Saradnja banjalučkog i beogradskog aerodroma danas je vrlo dobra, ali postoji značajan prostor da se unaprijedi. Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd najznačajniji je aerodrom u ovom dijelu Evrope, a uspostavljanje partnerskih odnosa omogućilo bi razmjenu znanja i iskustava, kao i bolju poziciju banjalučkog aerodroma prilikom kontakta sa avio-kompanijama i vazduhoplovnim institucijama.

“Nikola Tesla” obara rekorde

Aerodrom “Nikola Tesla” je trenutno najznačajniji aerodrom u jugoistočnoj Evropi. Kakve trendove bilježite u ovoj godini?

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd i ove godine nastavlja sa istorijskim rezultatima. Rekordni mjesec u istoriji beogradskog aerodroma bio je avgust ove godine, kada je zabilježeno 590.292 putnika, što je povećanje od tri odsto u odnosu na avgust 2015. godine. Najprometniji dan u istoriji je 2. septembar, kada je samo u jednom danu zabilježeno 21.187 putnika i čak 219 poletanja i sletanja. Za osam mjeseci ove godine dočekali smo više od 3,8 miliona putnika, a do kraja 2016. godine očekujemo i petmilionitog putnika. Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd danas je jedna od najprofitabilnijih kompanija u regionu. U prvih osam mjeseci 2016. godine ukupni prihodi iznose oko 48 miliona evra, a ostvarena neto dobit iznosi više od 17 miliona evra. Aerodrom “Nikola Tesla” stalno investira u poboljšanje komfora, razvoj infrastrukture i modernizaciju opreme, a sve investicije beogradski aerodrom finansira iz sopstvenih sredstava, bez zaduživanja.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vlaisavljevic-banjaluckom-aerodromu-nedostaje-veci-broj-redovnih-linija/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot