Banjalučani strahuju od novih poplava

Objavljeno: 24. 10. 2016 u 20:34h

Marina Miljković iz banjalučkog naselja Potok i dvije godine nakon majskih poplava, strahuje od novih. Kako i neće, kaže, kad od tad ništa nije urađeno da se nova katastrofa spriječi. Obećanjima, tvrdi, više ne vjeruje.

“Naravno da se bojim. Naravno, jer u principu nisu uradili ništa. Oni kažu da su obezbijedili, međutim, kako ste mogli i sami vidjeti to je pokriveno do pola, taj potok što je bio, ovamo taj dio koji je i napravio taj problem, on uopšte nije pokriven, nije obezbijeđen”, kaže Marina Miljković.

Ništa bolje nije ni u drugim dijelovima grada. Problem je, kažu stručnjaci, što nadležnima njihovo mišljenje ne znači ništa. Ne žele čak ni da ih saslušaju.

“Mi jednostavno moramo biti spremni da će mogućnost poplavnog talasa Banjaluku opet jednog dana iznenaditi, ako ne budemo imali preduzete mjere”, naglasio je dr Čedomir Crnogorac, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Rješenje problema bila bi obnova oborinske kanalizacije, tvrde u gradskoj upravi. Od majskih poplava, priznaju, nije urađeno mnogo. Projekat su, kažu, napravili, ali ministarstvo koči dalje radove.

“Nama uređenje rijeke, regulacija rijeke Vrbas i rijeke Vrbanje je jedan od glavnih prioriteta u gradu Banjaluci. Mi do sad nismo imali oko toga neke aktivnosti, ali smo mi u toku 2014. i 2015. godine pokrenuli inicijativu, odredili projektne zadatke i uputili ih prema Ministarstvu”, rekao je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove grada Banjaluka.

Problem je plitak džep, priznaju u Ministarstvu. Vruć krompir ipak vraćaju gradskoj upravi. A da li nedostatak Studije koči sredstva iz Evropske Unije, ne znaju.

“Izrada studije vodoprivrednog uređenja šireg gradskog područja je u nadležnosti grada. Nakon poplavnog događaja iz 2014. godine evidentna je bila potreba za usmjeravanjem sredstava za sanaciju štete prouzrokovane poplavama, tako da je, zbog nedostatka sredstava, izrada Studije odložena za naredni period”, navedeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

Pored Studije, u planu je i izrada Mape rizika i ugroženosti Republike Srpske, kažu u Ministarstvu. Ni ona još nije ugledala svjetlo dana.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-strahuju-od-novih-poplava/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot