Pod kirijom i podzemni parkinzi u Banjaluci

Objavljeno: 23. 10. 2016 u 11:41h

Vlasnici parking mjesta u podzemnim garažama u Banjaluci zadovoljno trljaju ruke, jer ih zimi mogu iznajmiti za najmanje 50 KM mjesečno.

S obzirom na to da parking mjesto u garažama ispod zgrada košta i do 15.000 KM, samo rijetki Banjalučani mogu da ga kupe, ali je mnogo više onih koji se odlučuju da ga iznajme i tako, bar zimi, sačuvaju svoj automobil.

“Kad smo kupovali stan, nismo imali dovoljno novca da kupimo i garažu, koja je tada koštala nešto više od 12.000 KM. Zato od novembra do marta plaćamo najam garaže, za koju mjesečno izdvajamo 80 KM, dok ljeti automobil parkiramo pred zgradom” – kaže Mira R. iz Bulevara Stepe Stepenovića.

Da je kraj oktobra vrijeme kada su garaže najtraženije pokazuju i internet i štampani oglasi. Uglavnom se pod kiriju daju parking mjesta u novijim zgradama. Cijene su, zavisno od lokacije i blizine centra, od 50 do 90 KM mjesečno.

“Čim sam oglasio da iznajmljujem garažno mjesto, odmah mi je javio jedan komšija i dogovorili smo cijenu od 50 KM mjesečno. Smatram to realnom cifrom, jer bolje da parking mjesto rentam i za 50 KM, nego da zjapi prazno čitavu zimu” – kaže jedan Banjalučanin iz Ulice Dragana Bubića.

Dodaje da je u tom naselju generalni problem nedostatak parkinga, zbog čega se mnogo stanara odlučuje na najam, jer žele da imaju sigurno mjesto za svoj automobil.

Banjalučani smatraju da su cijene garažnih mjesta u podzemnim parkinzima previsoke, posebno u centru.

“Na primjer, u centru, gdje je tokom cijele godine prisutan problem sa parkiranjem, garažna mjesta se prodaju i za više od 15.000 KM. Ukoliko vlasnici stanova nemaju novca da ih kupe, uglavnom ih od investitora uzimaju u zakup, jer im je to isplativije” – kaže Dragan Milanović, agent za nekretnine.

Dodaje da su ova mjesta, posmatrajući sa aspekta uloženog, opravdano skupa, jer je potrebno mnogo uložiti, te ističe da bi investitori najradije pravili zgrade bez podzemnih garaža, ali ih propisi obavezuju na to.

Grad ima 574 garaže

Uz podzemne parkinge u zgradama, Banjalučanima su na raspolaganju i garaže u vlasništvu Grada. Trenutno ih ima 574, a od početka godine prodato je njih 120.

“Početnu cijenu po kvadratu, za svaku garažu, utvrđuje Poreska uprava RS, a konačna cijena se dobije nakon licitacije” – kaže Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pod-kirijom-i-podzemni-parkinzi-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot