Brdo u Gracu koje može poslužiti kao primjer za Banjaluku (Foto)

Objavljeno: 23. 10. 2016 u 13:32h

Šlosberg je zamak na vrhu brda u austrijskom gradu Gracu i sa svojim parkom i šetalištima, glavna je turistička atrakcija grada.

Brdo je veoma lijepo uređeno i pristupačno.

U okviru zamka je i sat-kula Uhrtrum, simbol Graca koji se može naći na većini razglednica.  U parku oko zamka nalaze se kafići i restorani sa pogledom na stari grad, čije je jezgro zaštitio UNESCO.

Do Šlosberga se može doći uspinjačom (Schloßbergbahn) i liftom (Schloßberglift), ili starim krivudavim stazicama i stepeništima. Primijetićete, iako se na brdu nalaze ugostiteljski objekti, gore se ne može doći automobilom. Uprkos tome ovde vrvi od turista i stanovnika Graca.

Šlosberg može poslužiti kao primjer kako bi se moglo urediti banjalučko Banj brdo, a da svi budu srećni i zadovoljni.

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, nalazi se na jugoistoku zemlje, veoma blizu slovenačne granice. Odozgo sa svog brda, sa rijekom Murom i okolnim bregovima, pomalo i liči na Banjaluku.

Ipak sa mnogim razlikama.

Njegovo staro gradsko jezgro je jedno od najočuvanijih u srednjoj Evropi i u njemu ima dosta tragova renesanse. Grac je poznati univerzitetski centar, bio je kulturna prestonica Evrope i tada je izgrađena veoma čudnovata i zanimljiva zgrada Muzeja savremene umjetnosti.

U Gracu je studirao Nikola Tesla, radio Johan Kepler, a rodio se – Arnold Švarceneger.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/brdo-u-gracu-koje-moze-posluziti-kao-primjer-za-banjaluku-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot