Đačka razmjena nezaboravno iskustvo za banjalučkog gimnazijalca (Foto)

Objavljeno: 22. 10. 2016 u 15:41h

Boravak u Americi mi je pomogao da odrastem i postanem zreliji, što se najviše primijetilo po povratku, priča banjalučki gimnazijalac Đorđe Šukalo, koji je prošle godine bio na đačkoj razmjeni u Kanzas Sitiju.

“U tim godinama, koje su veoma važne i osjetljive, bitno je napraviti tako veliki korak  odvojiti se od porodice i otići daleko u novu kulturu, kako biste postali samostalni”, ističe Đorđe.

Iako se ovakav vid razmjene organizuje svake godine uz pomoć “YES programa”, u kojem američka vlada nudi punu stipendiju bh. srednjoškolcima kako bi proveli godinu dana u SAD, vrlo malo ih se prijavi na testiranje za ovaj program. Đorđe će svoje iskustvo, kako kaže, dugo pamtiti i rado preporučiti drugarima jer pored toga što je mnogo proputovao, posjetio čarobna mjesta, upoznao je i mnogo prijatelja, sa kojima je ostao u kontaktu.

“Divno je upoznati drugu kulturu koja se po mnogo čemu razlikuje od naše, ali i razbiti predrasude koje nam se serviraju. Američki tinejdžeri nisu razmažena djeca, niti rivali u školama, već vrijedni i ambiciozni mladi ljudi koji uče i žele da budu uspješni”, dodaje Đorđe.

Dolazak u domaćinsku porodicu i prvi dani u školi su mu bili neobični jer nije bio vrstan poznavalac engleskog jezika, a bila je uočljiva i velika kulturološka razlika, međutim ubrzo se snašao na svim poljima.

“Sviđa mi se što su oni veoma porodični i mnogo vode računa o zajedništvu, nisu opterećeni nikakvim sporednim stvarima i jedni drugima su na prvom mjestu. Tamo sam proveo praznike i to je božanstveno iskustvo”, kaže Đorđe.

Ispunila mu se želja da upozna Vašington, San Dijego, Los Anđeles, ali i da ode u čarobni svijet “Diznilenda”.

“Naši učenici tamo provedu nešto kraće od godinu dana, gdje žive s porodicom domaćina, pohađaju srednju školu, učestvuju u vannastavnim aktivnostima kako bi naučili o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i, što je veoma važno, predstavljaju Amerikancima svoju zemlju i kulturu”, kaže Lela Draganić, koordinator “YES programa”.

Dodaje da će ovogodišnje testiranje trajati od 21. do 26. oktobra u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci, a pravo učešća imaju srednjoškolci rođeni između 1. januara 2000. godine i 15. jula 2002. godine, te pohađati 1. ili 2. razred srednje škole u momentu testiranja.

Pored toga, moraju biti odlični ili vrlodobri učenici, te tokom testiranja dokazati poznavanje engleskog jezika dovoljno za osnove komunikacije. Pored ovih uslova, potrebno je ispuniti i određene uslove za dobijanje vize i posjedovati pasoš.

“Bitno je naglasiti da i učenici s invaliditetom imaju pravo na stipendije jer svake godine pomoću ovog programa petnaestak učenika s invaliditetom odlazi u Ameriku. Oni takođe moraju ispuniti određene kriterijume, odnosno biti upisani u srednju školu u jesen 2016. godine i biti rođeni između 15. februara 1999. godine i 15. jula 2002. godine”, pojasnila je Draganićeva.

Kako ističe, učenicima su pokriveni svi troškovi školovanja i ostalih aktivnosti, a pored toga dobijaju i džeparac. Zainteresovani đaci moraju doći do najbližeg test centra i sa sobom donijeti dokaz o rođenju, noviju fotografiju i crnu hemijsku olovku.

“Prvi krug je jednostavan test engleskog jezika, a oni koji prođu u drugi krug, pišu esej na engleskom jeziku. Treći krug se sastoji od dužeg testa engleskog jezika i intervjua. Testove pregleda nezavisna komisija u Vašingtonu, a proces selekcije biće završen u proljeće iduće godine”, ističe koordinatorka.

Testiranje za “YES program”

Mostar: 21. oktobar 8.30  11 časova, Američki kutak Mostar
Sarajevo: 22. oktobar 8.30  11 časova, Druga gimnazija Sarajevo
Tuzla: 25. oktobar, 8.30  11 časova, Univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”
Banjaluka: 26. oktobar 8.30  11 časova, Gimnazija Banjaluka.

Sve informacije mogu se dobiti na broj 065/032935.

Praznična čarolija na meksički način

Vrijeme praznika posebna je čarolija u svim dijelovima svijeta i nemaju svi narodi iste novogodišnje rituale. Zbog toga što je Amerika multinacionalna riznica, proslava Nove godine posebno je zanimljiva.

“Novu godinu slavili smo kod prijatelja iz Meksika i oni imaju jako zanimljive običaje. Naime, pored crvenih i srebrnih narukvica koje se nose, u ovim bojama budu i baloni koji se probuše u ponoć, a vjeruje se da će im te boje donijeti pregršt sreće u ljubavi i poslu”, kaže banjalučki gimnazijalac Đorđe Šukalo, koji je prošle godine bio na đačkoj razmjeni u Kanzas Sitiju.

Pored toga, kako dodaje, u ponoć se jedu tri zrna grožđa, a najzanimljivije od svega mu je bilo trčanje po kvartu s koferom.

“Vjeruje se da će onaj ko prvi dođe do kuće najviše putovati u novoj godini”, ispričao je Đorđe.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dacka-razmjena-nezaboravno-iskustvo-za-banjaluckog-gimnazijalca-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot