Banjalučki maturanti dali 400 doza krvi

Objavljeno: 22. 10. 2016 u 09:54h

Učenici četvrtih razreda deset gradskih srednjih škola sakupili su u velikoj jesenjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi 400 doza tečnosti koja život znači.

Maturanti Tehničke škole u petak su u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS stavili tačku na tradicionalnu  akcija među srednjoškolcima.

“Krv su dali učenici Gimnazije, Medicinske, Tehničke,  Tehnološke, Ekonomske, Građevinske, Poljoprivredne, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke,  Elektrotehničke i Škole učenika u privredi. Treba pohvaliti ove mlade humaniste koji se svake godine odazivaju našim akcijama” – rekla je Koviljka Vlaški iz Gradske organizacije Crvenog krsta, koji je i organizovao akciju.

Učenica Tehničke škole Sanja Tomić rekla je da je odavno imala želju da postane dobrovoljni davalac krvi.

“Postala sam svjesna koliko je krv dragocjena kada je jedan moj prijatelj doživio saobraćajnu nesreću. Trebala mu je krv, a tada nisam bila u mogućnosti da mu pomognem. Zarekla sam se da ću čim budem u prilici darivati krv, i evo me danas ovdje. Svi mladi ljudi koji su zdravi treba da podržavaju ove akcije, jer je to najlakši način da nekome spasimo život i učinimo humano djelo” – rekla je Tomićeva.

I njen drugar maturant Branko Vulić kaže da je izvanredan osjećaj nakon darivanja dragocjene tečnosti.

“Preporučujem svima da probaju da daruju krv, jer je stvarno poseban osjećaj. Ovo je nadasve humano djelo koje je takođe i zdravo i nikome ne može da šteti” – kazao je Vulić.

Šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS dr Jasmina Jovanić naglasila je da je akcija bila jako uspješna.

“Sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta dva puta godišnje organizujemo akcije u kojima učestvuju učenici banjalučkih srednjih škola. To se dešava na proljeće i u jesen i veoma mnogo nam znači. Na taj način dopunjavamo zalihe krvi potrebne za liječenje pacijenata širom Srpske” – rekla je Jovanićeva.

Dodala je da Zavod trenutno raspolaže zadovoljavajućim zalihama krvi i zahvalila svim novim i starim dobrovoljnim davaocima.

Viroze i anemija

Koviljka Vlaški rekla je da oko 30 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika nije bilo u stanju da trenutno daruje krv.

“Srednjoškolci su sada u fazi intenzivnog razvoja pa im je potrebno više željeza nego što unose. Mnogi jedu hranu koja baš i nije bogata potrebnim mineralima i vitaminima. Viroze i anemija su bile jače od želje da daju krv” – rekla je Vlaški.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-maturanti-dali-400-doza-krvi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot