Trula i osušena stabala u Banjaluci biće posječena

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 16:23h

Analiza zdravstvenog stanja drveća u gradskim alejama i parkovima biće završena do kraja godine, i njome će biti utvrđene najkritičnije lokacije sa kojih će biti uklonjena trula ili osušena stabla.

Potvrdili su u Gradskoj upravi i objasnili da će dokument čija je izrada u toku sadržavati i set preporuka koje će definisati koje aktivnosti na pojedinim drvoredima treba preduzeti.

Posljednju analizu zdravstvenog stanja i mjere sanacije stabala grad je uradio 2001. godine.

“U prethodnom periodu uklanjanje bolesnog drveća rađeno je na osnovu mišljenja gradske Komisije za procjenu potrebe za sječu stabala na javnim površinama”, rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da je tokom ove godine uklonjeno oko 150 stabala  najčešće suvih stabala četinara.

“Tom prilikom rađena je analiza a skidanjem i presijecanjem kore utvrđeno je da je uzrok sušenja stabala crv smrčin potkornjak. S obzirom na to da se radi o veoma ozbiljnom štetočini komisija je predložila sječu svih zaraženih stabala i praćenjem ostalog drveća koja se nalaze u blizini”, rekli su u Gradskoj upravi.

Analiza zdravstvenog stanja drveća se dugo očekuje jer je posljednjih godina česta pojava urušavanja trulih stabala i velikih ogranaka. Samo u 2016.  zabilježeno je nekoliko slučajeva  a  posljednji je bio 15. oktobra kada je vjetar, oborio  drvo u Aleji Svetog Save.  Tom prilikom, na sreću, niko nije povrijeđen.

U ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića u julu se trulo stablo lipe samo obrušilo na tlo. Privremeno je stvorilo prepreku na centralnoj gradskoj saobraćajnici.  Sličan slučaj zabilježen je krajem maja u parku “Mladen Stojanović” kada je drvo palo u blizini dječijeg igrališta. Na sreću ni tada nije bilo posljedica po ljude.

Tehnički direktor “Tamarisa”, preduzeća koje je grad angažovao za održavanje gradskog zelenila, Slađana Bumbić-Damjanović je rekla da su radnici ovog preduzeća uklonili oko deset srušenih stabala i velikih ogranaka.

“U 70 odsto slučajeva se radilo o trulim i suvim stablima i ograncima. Ostala su “naoko” izgledala zdrava i nisu pokazivali znakove da ima je unutrašnjost trula a ipak su se srušila”, kazala je Bumbić-Damjanović.

Smatra da će studija koju radi grad biti od velike pomoći u njihovom radu.

“To se pogotovo odnosi na te situacije u kojima je teško procijeniti kakvo je stanje unutrašnjosti pojedinog drveća”, dodala je Bumbić-Damjanović.

Sadnice

U gradu je u toku orezivanje zelenila i sadnja novih stabala. Tako je u Rosuljama zasađeno deset a na parkingu kod Zavoda “Dr Miroslav Zotović”, 62 listopadna i 13 crnogoričnih stabala. Jesenja sadnja biće nastavljena i u drugim dijelovima grada a kako su najavili u Gradskoj upravi trajaće do kraja godine u zavisnosti od vremenskih uslova.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/trula-i-osusena-stabala-u-banjaluci-bice-posjecena/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot