Teta Jelena iz banjalučkog vrtića “Kolibri”: Ne podučavam djecu, već ih podstičem

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 10:02h

Djeca su kao preporuku poslala osmijehe, a roditelji, kolege i svi koji su se susreli s radom vaspitačice Jelene Radošević iz vrtića “Kolibri” Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka mnoge pohvale u prijavi na konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće”.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da sam imala veliku čast i zadovoljstvo da dvoje moje djece vaspitava divna osoba i izuzetan pedagog kao što je Jelena. Prvo je bila vaspitačica moga sina Jovana i to tri godine, a kad je on pošao u školu, njegovo mjesto u grupi zauzela je njegova sestra Jana. Sve ove godine imamo izuzetnu saradnju. Kao roditelj učestvovala sam ili bila posmatrač u brojnim radionicama i aktivnostima čiji je Jelena bila inicijator, nebrojeno puta uživala u priredbama koje je ona uz pomoć kolega organizovala”, priča o Jeleni dr. Maja Travar.

“Jelena je osoba koja ima divan stav prema djeci, izuzetnu kreativnost i slobodno kao roditelj mogu da tvrdim da su njeni kvaliteti i kao osobe i kao pedagoga izuzetni. Posebno jer sam kao ljekar, u potpunosni svjesna koliko je zdravo odrastanje važno, ne samo u zdravstvenom nego i u psihološkom i socijalnom smislu”, ističe dr. Travar.

Jelena je već četiri god predsjednica stručnog aktiva jasličkih i vrtićkih grupa u vrtiću “Kolibri”, gdje je jedna od organizatorica raznih manifestacija u vrtiću : Dječija nedjelja, Jesenja svečanost u vidu kreativnih radionica, Nikoljdanske svečanosti, Novogodišnji maskenbal,Osmomartovske priredbe kao i proljetnog uređenja dvorišta “Jedan cvijet-jedno dijete”.

“Radoznala poput djeteta, igrom i vedrim istraživačkim duhom već punih šest godina pokušavam da doprem do malih srca. Uvijek nova i neobična baš onako kako djeca očekuju, žele i vole”, objašnjava razloge zbog kojih u aktivnostima koje organizuje ne učestvuju samo djeca,već se rado odazovu i roditelji.

„Aktivnosti koje planira uvijek imaju dozu kreativnog u sebi, i omogućavaju potencijalima djece da se otvore i razviju.Uvijek radoznala, odgovorna i spremna na otvaranje ka novim perspektivama u razvoju svoje profesije koju voli i poštuje, Jelena pravi savremene trendove u predškolskoj pedagogiji, metodici i kurikulumu vaspitavanjaiobrazovanja u ranom djetinjstvu, koje inicira u svojoj ‘maloj zajednici’ i uspješno realizuje na zadovoljstvo djece i njihovih roditelja, ali i kolega”, kaže o Jeleni i njenom radu dr. Tamara Pribišev Beleslin sa Studijskog programa za predškolsko vaspitanje Filozofskog fakulteta u Banjaluci koja je imala priliku profesionalno posmatrati njen rad.

„Posebno ističem zalaganje i aktivnosti koje u posljednje vrijeme planira i realizuje, a tiču se aktivnosti koje aktivno uključuju djecu,ali i roditelje. Vješto postavlja projekatunutar kojeg omogućava i djeci i roditeljima da zajedno istražuju svoja iskustva, viđenja i perspektive, stvara i učvršćuju prirodnu sponuvrtića i šire zajednice, koja često u praksi ostane skriveni, a često i zapostavljeni potencijal. Djeci omogućava aktivno istraživanje, čuđenje, postavljanje pitanja, otkrivanje i stvaranje, a aktivnostima kojima se razvija međugeneracijski dijalog roditelja i djece, omogućava neku vrstu održivog razvoja porodičnih vrijednosti. Time je svoj vrtić uveliko pridružila standardima struke razvijenih zemalja”, kaže dr. Pribišev Beleslin.

Marija Sikimić kaže kako je Jelenu upoznala prije četiri godine kada je njena starija kćerka krenula u vrtić “Kolibri”:

“Ona je za moju kćerku bila i više od vaspitačice. Na prvom mjestu srdačnost i odnos pun strpljenja i razumijevanja pa čak i onda kada je dječije potrebe i nestašluke teško svrstati pod razumljive i opravdane. Uvijek je teta Jelena znala improvizovati krevet na kojem bi princeza Lara mogla da spava, našlo bi se i zrno graška da bi princeza bila ona prava, kao iz bajke”, kaže Marija Sikimić čija je kćerka danas osnovka, ali se i dalje rado sjeti Jelene.

“Učestvovala sam 2014. na stručnim susretima vaspitača “Vaspitači vaspitačima” u Vrnjačkoj Banji i prezentovala projekat “Drama-svijet u kojem je sve moguće”.Projekat su kolege vaspitači ocijenili visokom ocjenom na šta sam vrlo ponosna. Iste godine smorealizovali pozorišnu predstavu “Sv.Nikola darove donosi” u Kulturnom centru “Banski dvor” Banjaluka, a na proljeće 2015. na inicijativu roditelja moja vaspitna grupa se predstavila kreativnim radovima u ekološkoj akciji “Otpadom ukrasi, planetu spasi” u saradnji sa Narodnim univerzitetom Banjaluka. Starija vaspitna grupa djece u maju se predstavila sa muzičko-scenskom igrom “Alisa u zemlji čuda” kao dio manifestacije “Lijepo nam je u vrtiću bilo” u Dječijem pozorištu Republike Srpske Banjaluka, gdje sam se oprobala kao kompozitor, kostimograf, koreograf i scenograf”, priča o svojim aktivnostima vaspitačica Jelena.

“Na ljeto se već održala “Kolonija dječijeg prijateljstva” djece iz Banjaluke, Sombora, Bijeljine, Štipa, Šapca i Cetinja gdje sam učestvovala kao koautor scenarija i glumac u pozorišnom komadu “Alisa padalica” i gdje su se djeca predstavila sa muzičko-scenskom igrom “Alisa u zemlji čuda”. Od decembra 2015. do juna 2016. sam bila koordinatorica projekta “Predškolsko prijateljstvo Banjaluka BiH sa djecom sa ostrva Krit Grčka” gdje smo predstavljeni na Panhelenskoj konferenciji u gradu Retimno u Grčkoj.

Kao kruna projekta bila je plesna koreografija„Sirtaki“ koja je predstavljena kao dio manifestacije “Lijepo nam je u vrtiću bilo“2016.”, prisjeća se brojnih aktivnosti Jelena koja kao članica OMEP-a (Internacionalna Organizacija za rano učenje) za BiH od septembra 2016. inicira istraživački projekat, u sferi razvoja početnih matematičkih pojmova, “Naša predškolska matematika” koji ima za cilj istraživanje i razvoj asocijativnog i simboličkog mišljenja. Također, kao koordinatorica učestvuje u projektu “Igra” koji je inicirao OMEP Turske.

“Posebno bih istakla projekat prijateljstva sa djecom Grčke na kojem su mali-veliki drugari sa svojom teta Jelenom pisali čestitke, pravili poklone i suvenire, učili grčke pjesme i koreografije, predano i vrijedno radili i na kraju svojih vrtićkih dana zablistali poput pravih zvijezda na završnoj svečanosti vrtića u maju 2016. a sve to zahvaljujući nesebičnom angažmanu, idejama, trudu i radu naše teta Jelene. Lara je sa blještave scene sa ozbiljnom koreografijom i nastupom sa drugarima i teta Jelenom ispratila vrtićke dane”, kaže Marija Sikimić,

Psihologinja i montesori trenerica Larisa Pejić iz vrtića ‘Maslačak’, angažovana i kao sekretar OMEP-a BiH, kaže da je nju kod prvog posjeta vrtiću ‘Kolibri’ posebno oduševio vrt koji djeca uređuju s Jelenom, a imala je priliku prisustvovati izvedbi “Alise iza ogledala” kao i “Sirtakija”:

““Alisa iza ogledala” prezentuje vrhunac bajkovite vizije, erupciju pokretačke energije koju vaspitač nosi u sebi, inovativne gestikulacije, neverbalne komunikakcije, interaktivnost, te otvoren prostor koji pruža punu slobodu roditeljima da izađu iz okvira publike i uzmu aktivno učešće u ovom performansu predškolaca. Nesvakidasnjim izborom tkanina, kostimima i repertoarom koji je osmislila, Jelena je pružila svim posjetiocama završne manifestacije priliku da samostalno konstruišu Alisinu priču, to jeste nekoliko priča – verzija Alisinih avantura”, ističe Larisa Pejić.

“Moj vaspitački credo, centar moga svijeta je dijete, njegove razvojne mogućnosti, potrebe i želje. Dijete uvijek posmatram. Pokušavam da shvatim i razumijem. Uvijek na prvom mjestu mi je da je dijete zadovoljno i srećno. Ne podučavam djecu već ih podstičem u njihovom saznavanju svijeta oko sebe. Stvaram uslove, razne podsticaje i izazove djetetu, a rezultati sami po sebi dođu”, kaže na kraju vaspitačica Jelena Radošević.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U narednom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivaćemo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijeniće prispjele prijave te nagrade i priznanja uručiti krajem godine.

Izvor: zasvakodijete.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/teta-jelena-iz-banjaluckog-vrtica-kolibri-ne-poducavam-djecu-vec-ih-podsticem/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])