Banjaluka: Kazna za krađu identiteta djeteta i prevaru 200 KM!

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 12:51h

Petra Marić (55) iz banjalučkog naselja Dragočaj, koja je ukrala identitet djevojčice i njenu fotografiju koristila pod izgovorom da sakuplja novac za liječenje bolesne kćerke i tako prevarila veliki broj ljudi, dobila je samo novčanu kaznu od 200 KM, što je u javnosti izazvalo ogorčenje.

Ova žena, poznata po raznim prevarama, mjesecima je sa fotografijom sedamnaestogodišnjakinje D. V. iz Gradiške pelješila stanovnike banjalučke regije. Marićeva je uzimala novac govoreći prolaznicima da joj je potreban za liječenje kćerke Maje, tvrdeći da boluje od karcinoma, dok je u ruci držala fotografiju D. V.

Da priča bude još morbidnija, Marićeva je izmislila da joj je druga kćerka, odnosno Majina sestra bliznakinja, već preminula od raka. Prevara se time nije svela samo na krađu identiteta D. V., već je uplela prste i među druge članove njene porodice, jer ova djevojka zaista ima sestru bliznakinju. Na osnovu te priče uzimala je novac od humanih ljudi, sve dok roditeljima D. V. nije dojavljeno da prevarantkinja nosi sliku njihove kćerke, što su prijavili policiji.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka potvrdili su, navodeći inicijale, da je Marićeva prijavljena Stanici javne bezbjednosti Gradiška i da je zbog neovlašćenog prikupljanja dobrovoljnih priloga protiv nje pokrenut prekršajni postupak.

“Zakonom o javnom redu i miru za prekršaj neovlašćenog prikupljanja dobrovoljnih priloga propisana je novčana kazna u iznosu od 200 do 800 KM. S obzirom na to da je prekršajni nalog izdat na licu mjesta, određena je najniža propisana kazna”, rekli su u CJB Banjaluka.

Majka djevojčice čiji je identitet ukraden Divna Varadin rekla je da je kazna besmislena, ali da joj je toliko teško zbog cijele situacije u koju je uvučena njena kćerka da više ne može ni da govori.

“Noćima ne spavam zbog ovoga, nemam više snage ni da pričam. Samo se nadam da će ta žena prestati da radi ono što je do sada radila”, uspjela je ona da izgovori tek nekoliko rečenica.

Ogorčenje zbog kazne nije krio ni komšija Marićeve, koji je i sam nasjeo na njenu prevaru.

“To nije nikakva kazna u odnosu na ono što je ona radila i koliko je ljudi prevarila. Da je bila u pitanju fotografija moje djece, ne bih se smirio dok je ne bih vidio iza rešetaka”, rekao je komšija, koji je insistirao na anonimnosti.

Dodao je da čisto sumnja da će ova kazna uticati na to da Marićeva prestane sa prevarama.

“Ona nije siromašna i socijalni slučaj, nego se radi o čistom bezobrazluku. Nudio sam joj čak u nekoliko navrata posao čistačice kod mene u firmi, ali me je svaki put odbila”, kazao je sagovornik.

Zbog preblage kazne za ovakav slučaj šokirani su i članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor u Narodnoj skupštini RS.

“Kaznenu politiku treba mijenjati i prilagoditi kazne učinjenom djelu. Ovo nije adekvatna kazna”, kazala je Jasna Lukić, član ovog odbora

Njen kolega Nedeljko Glamočak kaže da bi zakonodavac trebalo da propiše veći raspon kazne, da bi, u zavisnosti od težine prekršaja, mogla biti izrečena oštrija sankcija.

“Nema dileme da je u ovom slučaju kazna mala, jer ovo nije čisto prosjačenje, s obzirom na to da su zloupotrijebljeni tuđi podaci”, kazao je Glamočak i dodao da sve češću pojavu prikupljanja pomoći na javnim mjestima treba institucionalno urediti, da se ne bi dešavali slučajevi poput ovog.

Sociolog Biljana Milošević ističe da kazne moraju biti najoštrije kada je riječ o zloupotrebi djece.

“Gnusna je sama činjenica da ima takvih ljudi, a generalno u ovakvim situacijama su kazne male”, kazala je Miloševićeva.

Marićeva je i ranije posezala za prevarama, a kako saznajemo, čak i prije nego što se iz Travnika doselila u Kotor Varoš, odakle se kasnije odselila i često mijenjala adrese.

Prekršaji

U CJB Banjaluka su istakli da je u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano osam prekršaja zbog neovlašćenog prikupljanja dobrovoljnih priloga i 67 prekršaja usljed prosjačenja.

“Za osobu koja na prosjačenje navodi maloljetno, duševno bolesno lice ili lice duševno zaostalog razvoja propisana je novčana kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana”, rekli su u CJB Banjaluka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kazna-za-kradu-identiteta-djeteta-i-prevaru-200-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot