Banjaluka: Dječak iz Dječijeg doma Rada Vranješević osuđen na ulicu?

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 15:55h

Bivši štićenik banjalučkog Dječijeg doma “Rada Vranješević” M. C., koji je prije mjesec postao punoljetan i time izgubio pravo na smještaj u toj ustanovi, mogao bi da ostane na ulici, uprkos tome što ima umanjene intelektualne sposobnosti i poremećaj u ponašanju.

Na ovaj problem ukazao je direktor Dječijeg doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut, koji je kazao da štićenik već dva mjeseca boravi na Klinici za psihijatriju u Banjaluci, odakle svaki dan treba da bude otpušten.

“On nije sposoban da se stara sam o sebi. Trenutno je na psihijatrijskoj klinici zbog manjeg problema koji je napravio, a brinem se gdje će nakon izlaska. Opština Oštra Luka nije htjela da preuzme odgovornost za njegovu dalju sudbinu, iako je još kao beba putem te opštine smješten u dom, a ona je plaćala i njegov boravak”, rekao je Kajkut.

Dodao je da M. C. ima starijeg brata i majku, ali da ni oni nisu u mogućnosti da se brinu o njemu.

“Majka je psihički nestabilna i nikada nije bila u stanju da se brine o djeci. Njegov brat ima 19 godina, a do prije godinu je i on boravio u domu. Brat M. C. živi sa cimerima koji su takođe napustili dom, a posao smo mu našli u jednoj pekari. Briga o bratu bi ga opteretila, a nema ni gdje da ga smjesti”, rekao je Kajkut.

Centar za socijalni rad Oštra Luka, istakao je Kajkut, donio je rješenje o prestanku prava na smještaj za M. C. u domu.

“Mi smo ga samoinicijativno zadržali mjesec duže da ne bi završio na ulici. I na Klinici za psihijatriju čekaju da bude nađeno rješenje za njegov dalji boravak. Potreban mu je stalni nadzor, a trenutno nema ko da snosi troškove za njegovo zbrinjavanje. Smatram da nije korektno da opština Oštra Luka, koja je od početka preuzela odgovornost za njega, sada diže ruke. To dijete ne može na ulicu, zato je neophodno što prije utvrditi koji je centar za socijalni rad nadležan da preuzme brigu o njemu”, kazao je Kajkut i dodao da je o slučaju obavijestio i resorno ministarstvo.

U opštini Oštra Luka negiraju odgovornost za sudbinu M. C.

“Plašim se da nam se stavlja na teret nešto za šta ni ja, ni moja lokalna zajednica nismo odgovorni”, poručio je načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

On je dodao da je obavezu o plaćanju boravka M. C. u domu naslijedio od svojih prethodnika.

“I ta obaveza je neosnovana, jer dječak nije iz Oštre Luke. Treba provjeriti gdje mu je mjesto rođenja i prebivališta, jer po zakonu ta opština treba da preuzme odgovornost za njega. On je rođen u Prijedoru, a Oštra Luka je za njega 18 godina plaćala smještaj u domu, iako to nije morala. Ukoliko ga u domu nisu pripremili za život, zašto na nas treba da padne sav teret i odgovornost”, rekao je Stanar i dodao da opština nema novca ni za puno teže socijalne slučajeve od M. C.

S obzirom na to da u medicinskim ustanovama ne mogu davati podatke o pacijentima, nismo uspjeli saznati koliko će M. C. još imati krov nad glavom.

“Istina je da nekada hospitalizujemo djecu dok ne bude obavljena psihijatrijska procjena i nađen adekvatan smještaj u dogovoru sa nadležnim centrom za socijalni rad”, rekli su u Klinici za psihijatriju u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Ministarstvo šalje kontrolu

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su upoznati sa problemom u koji je zapao M. C. i da će komisija utvrditi ko je odgovoran da preuzme brigu o njemu.

“Poslaćemo komisiju da obavi vanredni stručni nadzor u službi socijalne zaštite opštine Oštra Luka”, istakli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-djecak-iz-djecijeg-doma-rada-vranjesevic-osuden-na-ulicu/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot