Amidžić zamjenik gradonačelnika Banjaluke?

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 09:40h

Srđan Amidžić, potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a, po svemu sudeći novi je zamjenik gradonačelnika, iako se spekulisalo da bi on mogao preuzeti mjesto načelnika Odjeljenja za finansije, saznaju “Nezavisne” iz više izvora.

Kako se nezvanično saznaje, Amidžić nije imao ambicije biti na čelu ovog odjeljenja, već vršiti funkciju gradskog menadžera, koja u Banjaluci neće zaživjeti, ili biti predsjednik gradskog parlamenta ili, pak, zamjenik gradonačelnika.

S obzirom na to da mjesto predsjednika Skupštine grada pripada njihovom koalicionom partneru DNS-u, gdje će, kako saznajemo, ostati Budimir Balaban, nekoliko izvora “Nezavisnih” potvrdilo je da će desna ruka Igora Radojičića biti upravo Amidžić, iako Radojičić juče nije precizirao ime svog zamjenika, već je naglasio da će to biti neko iz SNSD-a.

To se donekle moglo naslutiti u Amidžićevoj jučerašnjoj izjavi, kada je rekao da se “po svom senzibilitetu vidi u radu u Gradskoj upravi, kao dio Radojičićevog tima, gdje će dati doprinos realizaciji predizbornih ciljeva”.

U ovoj partiji juče su potvrdili i da je usvojen koalicioni sporazum o formiranju i funkcionisanju skupštinske većine, koju će činiti SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska i jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina.

“U toku je treći krug razgovora s koalicionim partnerima i već je usaglašen aneks prema kojem će predsjednika Skupštine grada kandidovati DNS, dok će zamjenika gradonačelnika dati SNSD. Vjerovatno ćemo imati dva potpredsjednika, a to bi trebalo da bude jedan odbornik iz SP-a i iz reda nacionalnih manjina, odnosno Saša Čudić”, rekao je Radojičić na konferenciji za novinare.

Istakao je da su u toku i razgovori o reorganizaciji uprave grada, kao i javnog sektora.

“Očekujem da ćemo do 1. novembra imati usaglašene sve anekse i u proces preuzimanja gradske vlasti ući s potpunim dogovorom s koalicionim partnerima”, rekao je Radojičić.

Radojičić je za naredni period najavio reformu gradske administracije, koja će biti sprovedena u nekoliko faza. Prvo će biti sprovedena reforma postojećih odjeljenja i odsjeka, od kojih će neka će dobiti veću važnost, a neka će dobiti drugačiju unutrašnju organizaciju.

Sve je to, kako najavljuje, s ciljem pojednostavljenja procedura, bržeg odgovora građanima, jednostavnijeg funkcionisanja. Najavio je i formiranje komunalnog holdinga, te transformaciju ili ukidanje pojedinih agencija u gradu kao što su Centar za razvoj sela, Gradska razvojna agencija i Radnički univerzitet.

Istakao je da je neophodno osnažiti gradski budžet prvenstveno pojačanim privrednim aktivnostima u gradu, ali i većom disciplinom u naplati poreza.

Što se tiče uspostavljanja mjesta gradskog menadžera i arhitekte, Radojičić je pojasnio da on ne vidi potrebu za menadžerom u Gradskoj upravi jer sam gradonačelnik mora biti menadžer, dok prema novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, one lokalne zajednice koje žele, mogu imati menadžera.

“Gradski arhitekta će biti uveden. Ne radi se o licu koje će raditi na šalteru, već o osobi koja će se baviti makroplaniranjem, urbanističkim planom grada i strateškim razvojem. Na ovu funkciju biće postavljena nestranačka osoba s velikim stručnim iskustvom”, naglasio je Radojičić.

Podjela Odjeljenja na dva dijela

Kako saznajemo, reorganizacijom bi moglo doći do podjele Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja na stambene poslove i poslove saobraćaja, gdje bi ovu funkciju obavljala dva načelnika. Inače, ovo odjeljenje pripada SNSD-u, a spekuliše se da bi tu mogao sjesti Draško Ilić.

“Još je rano govoriti o imenima, ali postoji ozbiljna pretpostvaka da se to odjeljenje podijeli. To bi trebalo da vode ozbiljni ljudi, koji su dobro upućeni u dosadašnji rad Odjeljenja, koje je samo po sebi veoma kompleksno”, rekao je izvor.

SNSD oborio rekord za pojedinačni rezultat

Igor Radojičić, novoizabrani gradonačelnik, ocijenio je da je Gradski odbor SNSD-a ostvario svoje izborne ciljeve. Lista odbornika ove stranke osvojila je 11 odborničkih mjesta u Skupštini grada, te više od 31.000 glasova. Kandidat SNSD-a za gradonačelnika na izborima osvojio je oko 56.173 glasa, što je, kako kažu u SNSD-u, rekord jer dosad niko od kandidata nije premašio 50.000 glasova.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/amidzic-zamjenik-gradonacelnika-banjaluke/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])