Sezona počinje, grijanje neizvjesno: Banjaluci prijeti smrzavanje

Objavljeno: 13. 10. 2016 u 18:04h

Banjalučka „Toplana“ je u grijnu sezonu ušla sa svega hiljadu tona mazuta, a za uredno grijanje potrebno je 25 puta više, tvrde dobavljači.

U menadžmentu preduzeća pravdaju se da sezona zvanično počinje tek sutra, a da su minuli dani, u kojima su radijatori zagrijavani samo ujutru i uveče, bili testna faza.

Kako su potvrdili dobavljači ogreva, „Toplana“ naprosto nema dovoljno mazuta za koliko-toliko redovno grijanje, pa zimu mogu mirno čekati samo potrošači koji se griju na drvnu sječku.

Direktor preduzeća Mićo Milovanović ovo nije želio da komentariše, niti je odgovorio na naša pitanja, a nedostupan je bio i gradonačelnik Slobodan Gavranović.

“Grad je još jednom dozvolio da ih zima iznenadi, pa u grijnu sezonu ulaze sa nešto više od hiljadu tona mazuta, a za sezonu se potroši i do 25 hiljada tona. Grijanje su pustili samo pred izbore” – kaže Mirošljević.

Sumnjive pozajmice

Negoduje i zbog toga što se ponavlja stari način nabavke mazuta, u posljednjem trenutku i po paprenim cijenama. Ponovo upozorava i na sumnjive „pozajmice“ mazuta od „Ideal petrola“ i „Om kafe“, jer se ne zna po kojoj cijeni „Toplana“ na ovaj način dolazi do ogreva za koji se lane ispostavilo da je više talog nego mazut.

“Nabavka mazuta mora biti transparentna, a odbornici moraju da znaju ko je učestvovao na tenderu, kakve je uslove dao, kojeg kvaliteta je mazut i mora da se nabavlja s proljeća kada je jeftiniji, makar i na kredit. To je jedini način da se uštedi” – kaže Mirošljević.

„Toplana“ već duguje 100 miliona KM, Grad je probio limit za dugoročna zaduženja, a kratkoročna nisu dovoljna da se nabavi ogrev.

Grad je ušao u aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja za „Toplanu“ daje kredit od 15 miliona evra, ali samo pod uslovom da Grad otpiše dobar dio milionskih potraživanja.

Ne odustaju od tužbi

Vladimir Mirošljević ne želi da komentariše sagu oko direktorske fotelje u „Toplani“, ali ne odustaje od tužbe protiv Miće Milovanovića.

“Postoji mogućnost da tužba obuhvati i bivše gradonačelnike Dragoljuba Davidovića i Slobodana Gavranovića, jer milioni nisu mogli biti trošeni bez njihovog znanja” – kaže Mirošljević.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sezona-pocinje-grijanje-neizvjesno-banjaluci-prijeti-smrzavanje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot