Banjaluka: Nezakonito osporeno imenovanje rektora

Objavljeno: 13. 10. 2016 u 15:02h

“Izbor rektora Univerziteta u Banjaluci sproveden je u maju u potpunosti u skladu sa zakonom, a rok za žalbe od 30 dana odavno je završen i od tada Senatu nije stigla nijedna žalba na konkursnu proceduru.”

Istakao je to juče prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin komentarišući žalbu, koju je tek nedavno podnio donedavni dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović, koji je na izborima bio treći po broju glasova.

“Profesor Popović pokrenuo je osporavanje izbora tek kada je saznao da ga rektor Milan Mataruga neće po treći put imenovati za dekana Pravnog fakulteta. Imenovanje nije ni moguće, jer to nije po Statutu i zakonu”, kazao je Gajanin.

Popović je, međutim, podnio žalbu prosvjetnoj inspekciji na izbor rektora, tvrdeći da taj postupak nije obavljen u skladu Statutom Univerziteta u Banjaluci. Inspektori su obavili kontrolu i naložili Univerzitetu da ponovi izbor rektora. Univerzitet je odgovorio ulaganjem žalbe na rješenje inspektora ukazujući da inspekcija nije ni nadležna da se bavi tim slučajem, već da je to posao Senata Univerziteta. Opravdanost žalbe potvrdili su i u Inspektoratu RS.

“Prosvjetni inspektori nisu ovlašćeni za smjenu rektora, jer je Senat Univerziteta jedini organ koji ga bira i postavlja. U skladu sa tim inspekcija nije naložila smjenu rektora Univerziteta u Banjaluci”, saopšteno je juče iz Inspektorata RS.

Dodali su da su inspektori obavili kontrolu zbog primjedbe na pravo učešća predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u radu Senata Univerziteta i broja i sastava studenata koji učestvuju u sastavu tog tijela i biraju rektora.

“Zakonom je predviđeno da Visoka škola unutrašnjih poslova može biti u sastavu Univerziteta. Ono što je prouzrokovalo nejasnoće jeste određena nedorečenost u samom Statutu. Visokoj školi unutrašnjih poslova u članu 3. priznat je status pridruženog člana Senata, ali nije jasno precizirao na koji način i u kojem obimu njihov predstavnik može učestvovati u radu Senata”, obrazložili su u Inspektoratu.

Gajanin objašnjava da Senat u istom sastavu radi od 2011. godine i da je izabrao i prethodnog rektora Stanka Stanića, te da na tu odluku nije bilo primjedaba.

“Univerzitet smatra nedopustivim da prosvjetni inspektor bude stavljen iznad Senata, koji je najviši organ Univerziteta i jedini ovlašćen da bira rektora”, rekao je Gajanin i dodao da je nedopustivo da Univerzitet u Banjaluci povezuju i sa političkim partijama ili lobijima.

Gajanin kaže da zbog neodgovornih postupaka pojedinaca Univerzitet u Banjaluci trpi ogromne posljedice i da se time srozava njegov ugled.

“Uprkos svemu, Univerzitet nesmetano radi i niko ne treba dovoditi u pitanje njegovo funkcionisanje”, ističe Gajanin.

Trka za rektora banjalučkog Univerziteta trajala je mjesecima, a ponovljena su tri konkursa. Mataruga je na kraju za novog rektora izabran sa 17 glasova.

Popović je u prva dva izbora dobio po tri glasa, a u posljednjem dva. Njemu je mandat dekana Pravnog fakulteta istekao 30. septembra, a na njegovom čelu bio je od 2008. godine u dva mandata. Kao vršilac dužnosti dekana na njegovo mjesto nedavno je imenovan Petar Kunić.

Obrazovanju vratiti obraz

Predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci Duško Vejnović kazao je da obrazovanju treba vratiti obraz.

“Mi imamo rektora Univerziteta, Senat i Upravni odbor i sve funkcioniše u skladu sa zakonom. Vjerujem u Univerzitet i da će institucije riješiti nesporazume u skladu sa zakonom”, naglasio je Vejnović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-nezakonito-osporeno-imenovanje-rektora/||claudebot