Objavljen konkurs za podršku iz budžeta grada

Objavljeno: 12. 10. 2016 u 09:23h

Konkurs za dodjelu stipendija studentima u akademskoj 2016/2017. godini, koje se isplaćuju iz budžeta grada, raspisan je danas i biće otvoren idućih 30 dana.

U gradskoj upravi ističu da, kao i svake godine, redovni studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama mogu konkurisati za tri vrste stipendija.

“Stipendije dodjeljujemo po socijalnom statusu i za uspjeh na studiju i one iznose po 130 maraka, te za deficitarna zanimanja, za šta studenti dobijaju 250 maraka”, rekli su u Gradskoj upravi.

Deficitarna zanimanja ove godine su elektroenergetika i automatika i inženjer elektrotehnike, inženjer tekstilnog inženjerstva – smjer obućarska tehnologija i dizajn.

“Osim ovih, deficitarna zanimanja su još i iz oblasti matematike i informatike i to nastavni smjerovi profesor matematike i informatike za tri i četiri godine studija”, kazali su u Gradskoj upravi.

Dodali su da im je na raspolaganju ukupno 1,6 miliona maraka za stipendije srednjoškolaca i studenata.

Prijave na konkurs za dodjelu stipendija prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja razmatra Odjeljenje za društvene djelatnosti, dok prijave za stipendije za uspjeh na studiju razmatra komisija koju imenuje gradonačelnik.

“Stipendije se ne odobravaju za vrijeme apsolventskog staža, a studenti koji studiraju u inostranstvu dužni su dostaviti dokumentaciju koju je preveo sudski tumač”, kazali su u Gradskoj upravi i dodali da će isplata stipendija početi u februaru iduće godine.

Grad je prošle akademske godine stipendirao 361 studenta.

“Do kraja ovog mjeseca biće isplaćene još dvije preostale stipendije za 2015/2016. godinu”, rekli su u Gradskoj upravi.

Studenti koji su do sada primali stipendiju kažu da im je ona umnogome olakšala studentske dane.

“Mnogo znači kada neko vrednuje rad i trud koji uložimo ali još više znači kućnom budžetu. Svaki dinar dobro dođe jer tako olakšam i roditeljima”, rekao je jedan od studenata koji je primao gradsku stipendiju.

Učenici

Na konkurs za dodjelu učeničkih stipendija prijavilo se 1.320 srednjoškolaca. Konkurs je bio otvoren od 1. do 30. septembra. Grad je lani stipendirao 1.166 srednjoškolaca.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/objavljen-konkurs-za-podrsku-iz-budzeta-grada/||claudebot