Kina zove mlade uz besplatan boravak

Objavljeno: 11. 10. 2016 u 12:08h

Putovanje u Kinu na nekoliko mjeseci i to potpuno besplatno, šansa je koja se pruža i mladima iz RS, zahvaljujući programu kulturne razmjene sa najmnogoljudnijom zemljom svijeta, koju sprovodi Centar za afirmaciju i razvoj iz Banjaluke.

Posjeta milionskim gradovima, upoznavanje kineske kulture stare 5.000 godina, učenje mandarinskog jezika i konzumacija kineskih specijaliteta samo su dio onoga što očekuje one koji se odluče da budu dio ovog projekta. Jedina obaveza učesnika je da tokom boravka u Kini razgovaraju na engleskom jeziku sa najmlađim članovima porodice u kojoj budu smješteni.

“Kineska vlada je napravila poseban program koji omogućava mladima iz cijelog svijeta da dođu u njihovu zemlju, jer sve više roditelja želi da njihova djeca što ranije počnu da uče engleski jezik”, pojašnjava koordinator projekta pri Centru za afirmaciju i razvoj Banjaluka Dragana Kasipović.

Dodala je da razmjena ne podrazumijeva klasično učenje jezika, već opuštene razgovore na engleskom. Prema njenim riječima, mladi koji se odluče na ovu avanturu živjeće u kineskoj porodici, od koje dobijaju besplatan smještaj, hranu i džeparac, a sve što treba je da se druže i razgovaraju na engleskom jeziku sa djecom i paze na njih. Tokom trajanja programa učesnicima je strogo zabranjeno obavljanje bilo kakvog dodatnog posla.

“Projekat je pokrenuo Centar za upoznavanje kineskog jezika i kulture, pod nazivom “Pohod na istok”, jer je prije nekoliko godina Kina uvela obavezno učenje engleskog jezika u svim obrazovnim institucijama, budući da su prepoznali vrijednost poznavanja engleskog u savremenom svijetu”, pojašnjava Kasipovićeva.

Osim dobrog poznavanja engleskog jezika, oni koji žele da putuju u Kinu treba da imaju od 20 do 29 godina, te završenu srednju školu ili fakultet. Kandidati ne smiju biti krivično kažnjavani i moraju voljeti rad sa djecom.

“U okviru programa u Kini se može boraviti tri, šest, devet ili 12 mjeseci. Učesnici plaćaju samo avionsku kratu i to prilikom polaska. Po povratku dobijaju bonus koji pokriva kartu povratka, a svaki mjesec primaju i stipendiju u minimalnom iznosu od 150 dolara od porodice kod koje su smješteni”, rekla je Kasipovićeva i dodala da učesnici programa u Kini pohađaju potpuno besplatno i kurs mandarinskog jezika.

Zainteresovanost

Centar za afirmaciju i razvoj u Srpskoj oko godinu sprovodi program kulturne razmjene sa Kinom i do sada su u Kinu poslali sedam ljudi, dok se trenutno za polazak priprema petnaestak učesnika.

“Svake sedmice imamo po troje, četvoro zainteresovanih koji žele da idu. To su uglavnom obrazovani mladi ljudi, koji studiraju ili su nedavno završili fakultete pa žele da upoznaju kinesku kulturu”, priča Dragana Kasipović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kina-zove-mlade-uz-besplatan-boravak/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])