Paletu bukove sječke u Banjaluci čekaju po dva mjeseca

Objavljeno: 10. 10. 2016 u 10:59h

Oni koji ljetos nisu pripremili ogrev za zimu ovih dana su u problemu, jer je potražnja velika pa na isporuku drvne sječke, pa i drva u pojedinim slučajevima, čeka se danima pa i mjesecima.

Mještanin Lazareva Miodrag Novaković je rekao da je prije nekoliko dana htio da naruči tri palete bukove sječke, ali je ostao praznih ruku.

“U jednoj od građa, gdje svake godine kupujem sječku, rečeno mi je da me mogu staviti na listu čekanja i da ću tek za dva ili dva i po mjeseca moći očekivati da mi dovezu ogrev, jer je sve rasprodato. Bukovina  je najtraženija i ne mogu stići da je posijeku i nacijepaju koliko je potrebno. Ne znam šta ću sada. Moraću naručiti metarice pa onda platiti ljude da mi ih izrežu i iscijepaju. Papreno ću platiti to što drva nisam kupio ranije”, kazao je Novaković.

Slične informacije smo dobili i od prodavaca ogreva. U jednoj banjalučkoj firmi su potvrdili da je potražnja velika i da ne mogu odmah isporučiti količine koje kupci traže.

“Imamo listu čekanja i na isporuku kupac čeka najviše sedam dana. Interesovanje građana za kupovinu sječke je ogromno i daleko je veće nego prethodnih godina i to ne samo u posljednji mjesec već tokom cijele ove godine. Najviše se traži bukovina i nje manje ima. Hrastovina je mnogo manje tražena, ali se može dobiti prije nego bukva. Paleta u kojoj je 1,7 kubnih metara drveta, košta 160 KM”, reko je blagajnik, koji nije želio da objavljujemo niti njegovo niti ime građe u kojoj je zaposlen.

Ko pokušava da kupi drva na metar preko jednog od brojnih oglasa, isto neće biti bolje sreće. I tu se na isporuku čeka najmanje 15 dana. Prema riječima jednog od trgovca iz naselja Šargovac, paleta iscijepanog bukovog drveta kod njega košta 160 KM, a hrastovog 150 KM.

“Kada odvozimo na gradsko područje, u tu cijenu je uključen i prevoz”, kazao je ovaj prodavac.

Za one koji žele kupiti ogrev po metru kubnom, cijene se kreću od 65 do 70 KM za bukova drva, a od 55 do 60 KM za hrastovinu. Prevoznici kažu da konačna cijena zavisi od toga odakle se drva dovoze i koje je krajnje odredište. Ako se uzme u obzir da treba tražiti cirkularnu pilu da bi drva bila izrezana i radnu snagu za cijepanje, cijena se penje na više od 100 maraka po kubiku i zato je velika potražnja za drvnom sječkom.

I ugalj je takođe tražena roba, a tona, zavisno od vrste i kaloričnosti, košta od 150 KM do 210 KM.

Prodavci su objasnili da ga isporučuju prema količinama koje imaju u skladištima.

“Kamioni ne staju, non-stop ugalj razvozimo kupcima. Ove godine je veća potražnja nego prethodnih godina”, rekao je radnik na jednom od stovarišta uglja Živan Pavić.

Pilanska bez drva

Na mjestu gdje su godinama Banjalučani dolazili da kupuju ogrev natovaren na desetine parkiranih kamiona, u Pilanskoj ulici, vlada potpuno druga slika. Umjesto graje zbog dogovaranja u vezi sa cijenom ogreva i prevoza, placevi su prazni, a na ogradama se nalaze katanci.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/paletu-bukove-sjecke-u-banjaluci-cekaju-po-dva-mjeseca/||claudebot