Banjalučki srednjoškolci napravili čudo: ”Drugar Norda” može i gdje čovjek ne može (Foto)

Objavljeno: 8. 10. 2016 u 15:01h

Razmišljajući o tome kako da poboljšaju uslove praktične nastave u Građevinskoj školi u Banjaluci, Dajana Todorović, Srećko Đukić i Bojan Kravić, učenici četvrtog razreda na smjeru geodeti, napravili su multiplikacionu letjelicu, odnosno dron, kojeg su nazvali ”Drugar Norda”.

Prednost poboljšane verzije drona u odnosu na postojeće koje se mogu pronaći je u tome što postojeći samo snimaju teren iz vazduha, dok se ovaj može primjenjivati u skoro svim branšama zbog novih dodataka.

Značajan izum: “‘Drugar Norda’ je multiplikaciona letjelica, koja je nastala integracijom postojećeg drona i novih dodataka kao što su libela, skala crtica, vodomjerna letva i filter papir”, objasnili su mladi inovatori.

Istakli su da služi za snimanje iz vazduha, mjerenje dimenzija bilo kog snimljenog objekta, praćenje irigacionih sistema, olakšava ulazak u područja pogođena prirodnim i hemijskim nepogodama gdje čovjek ne treba da stupi nogom.

U stvaranju ovog značajnog izuma, koji će im pomoći da lakše obavljaju časove prakse, stručnu pomoć pružili su im Ljiljana Sukur, profesorica u Građevinskoj školi, i Mladen Amović, asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu. S njim će učestvovati na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, čije polufinale će uskoro biti održano u Novom Sadu. Na tom takmičenju predstaviće se pod imenom “DSB tim”. Učešće na ovom velikom događaju duguju profesorici Sanji Cvijić-Vučković, koja ih je prijavila na to takmičenje, a nadaju se da će ući u finale i na njemu se dostojno predstaviti u decembru u Beogradu.

Na ideju došli slučajno : “Ideju da osmislimo ovu inovaciju dobili smo sasvim slučajno, kada smo počeli razmišljati o tome kako da poboljšamo uslove prakse u našoj školi”, objasnili su mladi inovatori.

Ovaj izum nije jedini u režiji učenika Građevinske škole. Talentovani srednjoškolci pokazali su da imaju sjajne ideje i s inovacijom pod nazivom opeka-saksija. Ova inovacija Maje Antić, Nemanje Maksimovića i Đorđa Vujića, učenika trećeg razreda smjera građevinci i arhitekti, takođe će biti predstavljena na takmičenju za najbolju tehnološku ideju u Novom Sadu.

“Inovaciju smo stvorili zahvaljujući pomoći profesorice Cvijić-Vučković”, rekli su oni.

Pojasnili su da se radi o bloku za zidanje koji može biti od betona ili pečene gline. Dodaju da je proizvodnja gotovo ista kao i proizvodnja klasičnih opeka, odnosno blokova, ali da je novina oblik.

Zelene fasade: “U svijetu se sve češće razmišlja o zelenim fasadama kao sastavnim elementima energetski efikasnih objekata s naglašenim ekološkim principima gradnje, gdje upravo ovaj blok može naći svoju primjenu”, objasnili su oni.

Zidovi s ugrađenim saksijama daju mogućnost lakšeg ozelenjavanja bilo da su u enterijeru ili eksterijeru objekata ili kao sastavni dio potpornih zidova u sklopu saobraćajnica, pri čemu bi naglasili estetsku komponentu izgradnje, ali i približili prirodu oku posmatrača.

“Do ove ideje došli smo zajedno s našom profesoricom, koja nas je podstakla da razradimo ovu priču i prijavimo se na takmičenje. Tim smo nazvali ‘Zidari’ i bez obzira na ishod takmičenja nećemo odustati od inovativnog načina razmišljanja jer vjerujemo da je to pravi put za našu budućnost”, zaključuju talenovani učenici.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-srednjoskolci-napravili-cudo-drugar-norda-moze-i-gdje-covjek-ne-moze-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot