Podjela fotelja nakon izbora: Pogledajte ko će upravljati Banjalukom!

Objavljeno: 5. 10. 2016 u 19:16h

Saša Čudić, koji je sa 685 glasova postao odbornik nacionalnih manjina, u igri je za potpredsjednika Skupštine grada.

Ukoliko Čudiću pripadne ova funkcija, Banjalukom će u naredne četiri godine vladati Crnogorci, koji će zauzeti dvije, od tri rukovodeće gradske pozicije.

Uz Čudića, kao Crnogorac se izjašnjava novoizabrani gradonačelnik Igor Radojičić.

Predsjednik gradske Skupštine će, izvjesno, biti Srđan Amidžić, nosilac liste pobjedničkog SNSD.

Pošto predsjednik i potpredsjednik Skupštine ne mogu biti iz jednog naroda, a svi ostali odbornici su Srbi, jedino rješenje je da se potpredsjednička funkcija ponudi manjincu, tvrdi naš izvor.

Iako brojanje glasova još nije okončano, jasno je da će SNSD imati 11 odbornika, a njihovi potencijalni koalicioni partneri ukupno devet mandata: DNS četiri, socijalisti 3, a Ujedinjena Srpska dva.

Stranka NDP, Dragana Čavića, imaće četiri ili pet odbornika, SDS tri, a PDP dva ili tri.

Bitka se još vodi oko pojedinih kandidata unutar stranaka, pa je neizvjesno da li će u odborničke klupe ponovo sjesti Mirna Savić Banjac (NDP) i Boran Bosančić (DNS), koji su u odlazećem sazivu bili među najaktivnijima.

Upitno je i da li će ženski “klub” imati tri, četiri ili samo dvije odbornice.

Za sada su izvjesni samo mandati dr Nevene Todorović i dr Snežana Kutlešić – Stević iz SNSD.

Da li će im se pridružiti i Natalija Trivić iz US, zavisi od prebrojavanja preostalih glasova, te toga da li će se lider ove stranke Nenad Stevandić, odreći mandata.

“O tome ću tek odlučiti nakon razgovora sa Radojičićem”, rekao je Stevandić.

Ako se on povuče, uz Milenka Jaćimovića, za US će nastupati ili Trivićeva, ili bivši SDS-ovac Marinko Dragišić, koji se bore za treće mjesto na listi.

Pošto SNSD i bez njih ima komotnu većinu, velika je vjerovatnoća da će pobjednici, nakon osam godina, raskinuti koaliciju sa DNS-om, u kome je, kako tvrde poznavaoci, pobijedila “Balabanova struja” ne baš lojalna partnerima iz SNSD.

Ovo su najupečatljiviji stari i novi odbornici u Skupštini Grada

Draško Ilić (SNSD), veteran

Po stažu najstariji odbornik, koji je osvojio četvrti uzastopni mandat, javnosti poznatiji kao vlasti blizak bisnismen i sportski radnik iz Krupe na Vrbasu.

Zoran Talić (PDP), opozicionar

U prošlom mandatu neformalni vođa opozicije u Skupštini grada, u istom stilu će nastaviti i nakon izbora, ali će sada imati znatno manje odbornika na svojoj strani.

Budimir Balaban (DNS), funkcioner

Odlazeći predsjednik Skupštine spreman je da se odrekne odborničkog mandata, ako dobije mjesto načelnika stambeno komunalnog odeljenja u Gradskoj upravi.

Draško Stanivuković (PDP), vunderkind

Student, preduzetnik, zaštitnik ćirilice, mada ne baš vješt azbuci, te graditelj stepenica za đake i klupa za dojilje, sa 1.600 glasova postao je najmlađi odbornik u SG.

Momčilo Antonić (SNSD), rekorder

Jedan od lidera Mladih socijalista i sin biznismena bliskog vlasati, sa više od 4.500 glasova rekorder je po broju ličnih glasova, ako se izuzmu nosioci lista.

Nevena Todorović (SNSD), doktorka

Političkoj javnosti malo poznata doktorka, pomoćnica direktorke Doma zdravlja, osvojila je više od 3.400 ličnih glasova i rekorderka među ženama kanditakinjama.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/podjela-fotelja-nakon-izbora-pogledajte-ko-ce-upravljati-banjalukom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])