Viroze napunile ambulante u Banjaluci

Objavljeno: 3. 10. 2016 u 09:24h

Viroze su povećale broj pacijenata u ambulantama posljednjih dana. Mnogi traže pomoć ljekara zbog opšte slabosti, povišene temperature, bolova u mišićima, kašljanja, bolova u grlu, curenja nosa i kijanja.

Ovo je potvrdila načelnik Službe porodične medicine u Doma zdravlja Kosana Stanetić.

“Iako mnogi misle da su zaraženi virusom gripa, u pitanju su respiratorne infekcije različite jačine. Jedni dolaze sa blažim simptomima, a drugi sa jačim. Ipak, najviše je djece i lica srednjeg životnog doba. Manji je broj starijih osoba. Razlog za to je što najčešće borave u kućama, a manje na mjestima gdje bi mogli doći u kontakt sa infekcijom: u autobusima, na javnim mjestima ili kafićima. U svakom slučaju, od prošle sedmice znatno je povećan broj pacijenata”, objasnila je Stanetićeva.

Jedan od razloga koji su prouzrokovali viroze su i vremenske prilike, odnosno velike razlike u dnevnim temperaturama vazduha.

“Ujutro i u večernjim časovima je dosta hladnije nego u toku dana, tako da se veliki broj građana ne oblači adekvatno. Organizam je podložniji virusima kada su prisutne takve temperaturne promjene”, precizirala je Stanetićeva.

Savjet ljekara je da se izbjegava boravak u velikim grupama.

“Treba što češće i duže boraviti na svježem vazduhu. Isto tako, važno je da se redovno provjetravaju prostorije u kojima se boravi. Treba jačati imunitet uzimanjem vitamina C, meda i adekvatnom ishranom. Potrebno je i više sna, a manje stresa”, savjetuje Stanetićeva.

Istakla je da je veoma važno da građani ne uzimaju antibiotike na svoju ruku.

“Pacijenti treba da koriste samo ono što im ljekar propiše i preporuči”, zaključila je.

Mještanka Vrbanje Milka Perić kaže da su kod nje prvi simptomi bili škakljanje u grlu i kašljanje.

“Mislila sam da će brzo proći, ali ubrzo me je zaboljelo grlo. Osjećala sam malaksalost, a počeo je i da mi curi nos pa sam odlučila da zatražim pomoć ljekara. Morala sam nekoliko dana da odležim i sad sam već bolje”, kazala je Perićeva.

Ambulante

Prema podacima Doma zdravlja Banjaluka, na teritoriji grada u svim ambulantama je registrovano 187.386 pacijenata.

Ambulante rade u 35 mjesnih zajednica. U avgustu je položen kamen temeljac za izgradnju nove ambulante u MZ Donja Kola. Novi objekat bi trebalo da ima površinu od 123 metra kvadratna i sadržavaće ljekarsku ordinaciju, sobu za medicinske intervencije, recepciju otvorenog tipa za prijem i trijažu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/viroze-napunile-ambulante-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])