Banjalučki univerzitet: Svečani početak nove akademske godine

Objavljeno: 3. 10. 2016 u 14:59h

Na Univerzitetu u Banjaluci svečano je počela nova 2016/2017. akademska godina održavanjem zajedničkog akademskog časa za sve studente upisane u prvu godinu studija prvog ciklusa na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Dobrodošlicu za 2.274 nova studenta na 55 studijskih programa poželio je rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga, ističući da će ovih dana biti upisano još 122 studenata na prvom ciklusu koji su zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske o povećanju upisnih kvota dobili svoje mjesto na Univerzitetu u Banjaluci.

“Shodno demografskim strukturama, činjenici da ove godine, u odnosu na prethodne godine, imamo 400 mjesta manje za studente koji se finansiraju iz budžeta Srpske, jako smo zadovoljni upisom na Univerzitet u Banjaluci i mislimo da je ovdje mnogo bolja situacija u odnosu na bilo koji univerzitet u Srpskoj”, rekao je Mataruga novinarima uoči održavanja akademskog časa.

On je naglasio da će u prvu godinu studija drugog ciklusa na Univerzitetu u Banjaluci ove godine biti upisana 352 studenta, a trećeg 60 studenata, te da će najboljim studentima Univerziteta u Banjaluci za smještaj na raspolaganju biti i novoizgrađeni četvrti paviljon studentskog doma.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjaluci Strain Posavljak rekao je da je demografski faktor ključni razlog nešto manjeg broja upisanih studenata u prvu godinu studija prvog ciklusa na Univerzitetu u Banjaluci u odnosu na prethodne godine.

On je naglasio da treba imati u vidu i činjenicu da se veliki broj mladih ljudi iz istočnog dijela Srpske odlučuje za studije na visokoškolskim ustanovama u Srbiji.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman rekao je da je za upis na Akademiju ove godine bilo veliko interesovanje studenata.

On je naglasio da je veoma bitno što univerzitetski kampus u Banjaluci izrasta u univerzitetski grad sa svim potrebnim sadržajima za studente.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zoran Grahovac rekao je da su novi studenti na banjalučkom univerzitetu nova pokretačka snaga za ovu visokoškolsku ustanovu.

Predstavljajući vodič za studente koji je štampan za potrebe novih studenata banjalučkog Univerziteta, Grahovac je mlade kolege pozvano na učenje i odgovorno izvršavanje studentskih obaveza, ali i na angažnman u studentskim organizacijama i učešće u procesu donošenja odluka na Univerzitetu i fakultetima pojedinačno.

Na Univerzitetu u Banjaluci trenutno studira oko 20.000 studenata iz svih krajeva Srpske na sva tri ciklusa studija, ali i iz inostranstva.

Univerzitet u Banjaluci raspolaže svim neophodnim učioničkim prostorijama – od amfiteatara, učionica, čitaonica i biblioteka do laboratorija i računarskih sala.

Većina učionica opremljena je video-projektorima i računarima za prikazivanje digitalnih nastavnih sadržaja.

Univerzitet raspolaže sa 20 računarskih sala sa cjelodnevnim pristupom internetu, a biblioteke raspolažu sa 190.000 knjiga, te su pretplaćene na veći broj naučnih časopisa.

Na Univerzitetu u Banjaluci nastavu izvodi 811 nastavnika i saradnika u punom radnom odnosu.

Osim njih, na Univerzitetu je angažovano 170 nastavnika u dopunskom radnom odnosu, 168 gostujućih profesora iz inostranstva i 121 stručni saradnik za potrebe realizacije kliničke prakse.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-univerzitet-svecani-pocetak-nove-akademske-godine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot