Banjalučanka ljubav prema mališanima utkala u rukotvorine (Foto)

Objavljeno: 2. 10. 2016 u 13:04h

Banjalučanku Aleksandru Nikić pletenje, heklanje, šivanje i vez prate još od djetinjstva, a ljubav prema ručnim radovima utkala je u ljubav prema mališanima, te su tako nastali njeni najljepši modni dodaci za mališane.

Ova samohrana majka svoje malo carstvo rukotvorina nazvala je “Handmade baby accessories”, jer je radove najviše posvetila djeci. Vunene pletene kapice, šalovi, šnale, trake za kosu, vreće za spavanje, podloge za presvlačenje, heklane haljinice i pape, samo su neki od runih radova koje ona kreira i izrađuje.

Učiteljice mama i baka

 “Sve što je u vezi s runim radovima naučila sam od mame i bake. Već sa etiripet godina počela sam runo šivati lutkice, a heklanje, vez i pletenje naučila sam sa sedam godina. Mašinu za šivanje, sam počela koristiti sa destak godina”, ispričala je ona.

Uvijek je ponešto radila “u rukama”, a na ideju da kreira i prodaje rune radove, došla je početkom godine kada je kao samohrana majka ostala bez posla i putem “Facebooka” ponudila nekoliko heklanih dječjih papa.

“Žene su se odmah zainteresovale i naručile pape pa sam odlučila proširiti ponudu i napraviti FB stranicu, i tako je sve krenulo. Sada imam narudžbe i ponešto mogu zaraditi, ali trudim se da te cijene budu realne”, dodala je ona.

Najviše se, kako kaže, prodaju runo šivane vreće za spavanje, koje koštaju 25 KM i radi ih po mjeri, dok su one u obliku neke životinje 30 KM. Sa dolaskom hladnijeg vremena, sve više se prodaju pape, šalovi, kapice, među kojima je najpopularnija “Hajdi kapica” s kikama, koja košta 15 KM.

Ponude iz inostranstva

“Dosta radim i heklane haljinice za svečanosti i krštenja, koje koštaju od 20 do 50 KM, dok su one u kombinaciji s tilom malo skuplje. Dobila sam jednu zanimljivu ponudu da heklam vjenčanicu, što je jedan veliki izazov za mene”, istie ova kreativna mama.

Dodaje da se ručni radovi mnogo više cijene u inostranstvu, a za izradu je potrebno mnogo truda i pažnje.

“Dosta mladih se okreće ručnim radovima i zbog toga mi je veoma drago. Povezane smo putem društvenih mreža i jedne drugima puno pomažemo i preporučujemo se međusobno. Drago mi je da tu nema nekog rivalstva, već da svaka roba nađe put do kupca”, ističe Nikićeva.

S obzirom na to da radi za djecu, veoma vodi računa o izboru materijala, stoga uglavnom radi od pamuka, osim kapica, koje su od fine vune. Želja joj je da jednog dana svoj hobi pretvori u pravi posao, te da ponudu radova proširi i na odrasle.

“Voljela bih da radim modne komade za odrasle, budući da veoma volim da kreiram. Tako bih se nekako bolje mogla izraziti i testirati svoje mogućnosti”, istakla je Nikićeva.

Radovi ove talentovane Banjaluanke mogu se pogledati na njenoj Facebook stranici “Handmade baby accessories”.

Sin najveća inspiracija

Aleksandra Nikić je skoro sve radove posvetila djeci, a najveća inspiracija joj je, kako kaže, njen dvogodišnji sin.

“Od kada se rodio, sin mi je najvažniji u životu i najveća mi je inspiracija. Zapravo, dosad sam sve radila iz hobija, ali sada imam obavezu i da se brinem o njemu i malo povećam budžet pa sam tako i došla na ideju da unovčim svoj dar”, rekla je Nikićeva.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanka-ljubav-prema-malisanima-utkala-u-rukotvorine-foto/||claudebot