Banjaluka: Budući filolozi nemaju biblioteku (Video)

Objavljeno: 30. 9. 2016 u 10:21h

Tužno i ironično! Tako studenti Filološkog fakulteta opisuju činjenicu da nemaju svoju biblioteku. Već 20 godina nije kupljena ni jedna knjiga. Pred početak prošle akademske godine studenti su, uz redovnu upisninu, baš za tu namjenu plaćali dodatnih 10 maraka. Danas se pitaju gdje su pare.

“Tačan broj novca se ne zna. Kupljen je određeni broj knjiga, ali daleko od zavidnog. [Okvirno koliko je kupljeno knjiga?] Pa ne znam tačno”, rekao je Vedran Nikić, predstavnik studenata Filološkog fakulteta u Studentskom parlamentu.

Studenti kažu da se za štivo snalaze kako znaju i umiju. Obično su knjige tražili u gradskim i opštinskim bibliotekama ili posuđivali od profesora. Čitanje „na kašiku“ sigurno nije recept za uspješno studiranje.

“Pomalo je ironično da mi koji studiramo jezike i književnost moramo da studiramo bez biblioteke i da moramo knjige da pribavljamo na raznorazne načine. Ispite je naravno teško spremati”, istakle je Milana Rašić, student srpskog jezika i književnosti.

Iako predaju jezike, na Filološkom fakultetu su izgleda ostali bez riječi. Ni sedam dana od prvog kontakta dekan nije pronašao vremena da stane pred kameru ATV-a. Sve što nam je rečeno je da je sa bibliotekom u 4. paviljonu problem riješen. Studenti, međutim, nisu saglasni. Kažu, to nije konačno rješenje.

“Alternativno zato što treba da se izgradi poseban objekat naše biblioteke”, dodaje Rašić.

“Postoji i projekat, i lokacija, samo sredstva su u pitanju”, tvrdi Nikić.

Sredstva ne bi trebalo da su problem. 2.000 studenata za dva semestra sakupe 40.000 maraka, što bi, hipotetički, trebalo biti dovoljno za 1.500 do 2.000 knjiga. Ali, dok se uprava Fakulteta ne oglasi, i studenti i javnost će moći da dobijaju samo hipotetičke odgovore.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-buduci-filolozi-nemaju-biblioteku-video/||claudebot