Pozlaćene riječi banjalučkih đaka

Objavljeno: 29. 9. 2016 u 18:46h

Mladi debatanti Bojan Belenzada i Jovica Jović, učenici četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, osvojili su prvo mjesto na Internacionalnom debatnom takmičenju u Budvi, nadmašivši u govorništvu starije kolege, mahom studente.

Ovi momci u Crnu Goru su otišli kao državni prvaci da brane znanje, čast i ugled RS i BiH, ali i da predstave svoj grad i školu. Strast prema govoru, nadmetanju i odbrana teza na različite teme donijele su im tri pehara.

“Iako je takmičenje bilo koncipirano za studente, mi smo kao tim osvojili prvo mjesto. Kolega Bojan Belenzada dobio je pehar za drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a ja sam osvojio prvo mjesto u toj istoj konkurenciji” – rekao je Jović.

Zaljubljenici u debate, Bojan i Jovica na takmičenju u Budvi stavove su ukrstili sa takmičarima iz Srbije i Crne Gore. Nadmetalo se 50 ekipa, a u finalu su Banjalučani debatovali protiv ekipe Crne Gore na temu otvorenih izbornih lista.

“Teza izbornih lista je bila poznata, dok smo sve ostale teme dobijali na licu mjesta i imali 30 minuta da se pripremimo” – rekao je Jović.

Dodao je da je dvije godine član debatnog kluba “Gorgije”, te da ga je govorništvo odvelo u mnoge evropske zemlje. Strast prema govorništvu dijeli i Belenzada koji je već četiri godine član debatnog kluba “Gorgije”.

“Društveno sam orijentisan i sviđa mi se politika, istorija, geografija i debata je polje gdje se mogu iskazati” – rekao je Belenzada koji ističe da se pronašao u debatništvu.

“Poslije završetka Gimnazije planiram upisati pravo ili političke nauke” – kazuje on.

Njihov trener, profesor srpskog jezika i književnosti Branka Kukić kaže da je ponosna na svoje učenike i ističe da je cijela škola prezadovoljna osvojenim peharima.

“Nagrada mnogo znači Gimnaziji. Nadamo se će ostvareni uspjesi rezultirati finansijskom podrškom kad su u pitanju odlasci na druga takmičenja jer smo do sada uglavnom sami plaćali putovanja” – kaže Kukićeva.

Istakla je da je velika zainteresovanost đaka za debate, ali da nisu svi podjednako talentovani za govorništvo.

“Debata zahtijeva ozbiljan rad i mi u klubu obrađujemo različite teme, najviše one u vezi sa životom mladih. Trudimo se da nema tabu tema” – priča Kukićeva.

Debatni klub “Gorgije”

Debatni klub banjalučke Gimnazije “Gorgije” postoji od 2012. godine i trenutno ima oko 30 aktivnih članova, a posljednje dvije godine državni su prvaci u govorništvu.

“Do sada smo išli na takmičenja u Češku, Rumuniju, Hrvatsku, Sloveniju, a nagrada iz Budve je najznačajnija. Debatni program u BiH vodi Centar za kulturu dijaloga pod rukovodstvom Sanje Vlaisavljević, a u BiH ima oko 40 klubova” – kaže Branka Kukić.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pozlacene-rijeci-banjaluckih-daka/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot