IDDEEA gubi 1,4 miliona zbog zgrade u Banjaluci?

Objavljeno: 28. 9. 2016 u 14:13h

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), odnosno budžet BiH, na putu je da izgubi oko 1,4 miliona KM, jer po svemu sudeći neće uspjeti na vrijeme da otpočne izgradnju objekta vrijednog više od 22,5 miliona KM u Banjaluci.

Građevinska dozvola koju je IDDEEA u oktobru 2014. godine dobila od grada Banjaluka ističe u novembru 2017, a problem je u tome što još nije okončan tender za izvođača radova koji je raspisan još početkom 2015. godine.

Ovaj tender već jednom je poništavan, međutim poslije žalbi ponuđača i odluke Kancelarije za razmatranje žalbi postupak je nastavljen, ali nije doveden do kraja.

Ono što je posebno zanimljivo u cijelom ovom slučaju jeste to što se Savjet ministara BiH ne želi izjasniti o ovim problemima i već nekoliko puta materijale IDDEEA skida sa dnevnog reda i pored toga što su 2011. godine donijeli odluku o odobrenju projekta izgradnje zgrade u Banjaluci i uvrstili taj projekat u program kapitalnih ulaganja za period od 2011 – 2014. godine.

Posljednji put materijal IDDEEA sa dnevnog reda Savjeta ministara BiH skinut je prošle sedmice, a kako tvrde dobro upućeni, sve upućuje na to da se projekat namjerno opstruiše.

“Projekat izgradnje zgrade u Banjaluci vrijedan oko 22 miliona KM se opstruiše od samog početka i vjerovatno neko ima za cilj da tu ne bude sjedište IDDEEA, već da se navodno nađe neka ‘jeftinija’ varijanta”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Iz informacije koja je skinuta sa posljednje sjednice Savjeta ministara BiH vidljivo je da je IDDEEA u prethodnim godinama imala velikih problema prilikom sređivanja zemljišta za gradnju koje se nalazi u kasarni u Trapistima.

To zemljište je Vlada RS bez naknade dala IDDEEA koja i pored brojnih nastojanja nije uspjela da se upiše kao vlasnik, što nije bila prepreka da se nastavi sa procedurama.

Nakon toga bilo je problema sa izdavanjem građevinske dozvole, ali je i to pored brojnih žalbi i odluka drugostepenog organa uspješno završeno i nakon dobijanja te dozvole 2014. godine stvorili su se uslovi za raspisivanje tendera, koji je na kraju raspisan u 2015, ali IDDEEA u decembru iste godine donosi odluku o prekidu postupka.

Obrazloženje za prekid postupka bilo je to što Savjet ministara BiH nije želio usvojiti novu odluku i prvobitni rok programa kapitalnih ulaganja za period od 2011. do 2014. godine pomjeriti na 2018. godinu.

Nakon ove odluke IDDEEA o prekidu postupka firme koje su učestvovale na tom tenderu se žale Kancelariji za razmatranje žalbi, koja usvaja tu žalbu i IDDEEA naređuje da nastavi postupak.

U daljem postupku IDDEEA bira najpovoljnijeg izvođača radova, ali se na tu odluku žale druga dva ponuđača i cijeli postupak još traje pred Kancelarijom za razmatranje žalbi.

“IDDEEA je postupila u skladu sa članom 100. Zakona o javnim nabakama kojim je definirano da je ugovorni organ, ukoliko postupajući po žalbi utvrdi da je žalba blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlaštenog lica, ali je neosnovana, dužan u roku od pet dana od datuma zaprimanja žalbu sa svojim izjašnjenjem na navode žalbe, kao i kompletnom dokumentacijom u vezi s postupkom protiv kojeg je izjavljena žalba, proslijediti Uredu za razmatranje žalbi. Izjašnjenje po objema žalbama je proslijeđeno u zakonskom roku”, rekli su juče u IDDEEA.

U IDDEEA su nam rekli da dalji tok postupka zavisi od toga da li će Kancelarija za razmatranje žalbi uvažiti ili odbaciti žalbe ponuđača.

“Pored prava na izjavljivanje žalbe, ponuđači mogu koristiti i pravo na naknadu štete putem suda koja bi takođe padala na teret budžeta institucija BiH, ukoliko se utvrdi da je postupak nabavke okončan na način suprotan Zakonu o javnim nabavkama”, navodi se u informaciji IDDEEA koja je skinuta sa posljednje sjednice Savjeta ministara BiH, što praktično znači da, ukoliko se na kraju poništi tender, što je izvjesno, moguće je očekivati tužbe ponuđača i za izgubljenu dobit i daleko veću štetu od 1,4 miliona KM.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/iddeea-gubi-14-miliona-zbog-zgrade-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot