Gradske nekretnine vrijede 1,52 milijarde KM

Objavljeno: 28. 9. 2016 u 09:22h

Vrijednost ukupne imovine grada procijenjena je na 1,52 milijarde KM a do sada je u jedinstveni registar nekretnina uneseno oko 3.600 objekata. Među registrovanim su i 704 nekretnine čija je tržišna vrijednost 307,3 miliona KM.

Rečeno je to juče na prezentaciji projekta “Upravljanja gradskom imovinom” koja predviđa stvaranje jedinstvene elektronske baze podataka koja će na jednom mjestu objediniti sve informacije o imovini grada.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić, koja je ujedno i šef koordinacionog tima za realizaciju ovog projekata,  rekla je  da prema procjenama grad posjeduje više od 20.000 “jedinica imovine”.

“Ukoliko unos podataka bude nastavljen ovim intenzitetom najveći dio imovine grada će biti evidentiran do kraja iduće godine. Želimo imati jedinstven registar gradske imovine koji će nam omogućiti da donesemo odgovarajuće odluke odnosno da li neki objekat zadržati, iznajmiti ili prodati. Na osnovu toga ostvarene prihode, usmjerićemo na poboljšanje kvaliteta života građana”, kazala je Brkićeva.

Član tima za unos podataka Goran Bundalo rekao je da će registracija objekata i nekretnina dati odgovore na  nejasnoće kada je u pitanju pojedina imovina grada.

“Znaćemo koji je pravni status određene nekretnine, odnosno biće vidljivo da li postoji pravni spor pa ćemo na taj način   znati koje mjere treba preduzeti da bi se zaštitila imovina grada”, kazao je Bundalo.

Dodao je da se prilikom uspostavljanja baze podataka došlo do situacije da se utvrdi pojedinačna vrijednost nekretnina i objekata.

“Prilikom unosa podataka ustanovili smo da se za pojedine stanovi, poslovne prostore i garaže uopšte nije znala vrijednost. Isto tako pojedine nekretnine bile su  registrovane u više Odjeljenja sa različitim podacima i u tim situacijama se moralo utvrđivati pravo stanje odnosno ko je nadležan za njih”, pojasnio je Bundalo.

Projekat “Upravljanje gradskom imovinom”, zajednički sprovode grad i agencija za razvoj “EDA” iz Banjaluke. Finansira ga Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Radojičić

Prezentaciji projekta prisustvovao je narodni poslanik i kandidat za gradonačelnika Igor Radojičić koji je istakao da se prvi put u istoriji, u Banjaluci uspostavlja jedinstven elektronski registar imovine.

“To je neophodno kako bi grad prvo imao evidenciju i na osnovu nje efikasno i domaćinski  upravljao imovinom.  Moraju biti riješeni brojni sporovi kojim se mora  odrediti šta pripada gradu i šta su njegove nadležnosti”, kazao je Radojičić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradske-nekretnine-vrijede-152-milijarde-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])