Banjaluka: Učenici zbog potvrda bez mjesečnih karata

Objavljeno: 28. 9. 2016 u 17:03h

Brojni srednjoškolci ovih dana ne mogu da izvade đačku mjesečnu kartu, jer im prevoznici od ovog mjeseca traže printane potvrde o statusu učenika.

Potvrde koje su do sada izdavale škole mogle su biti ručno pisane, međutim, kako tvrde prevoznici, zbog brojnih malverzacija tražili su od škola da đacima ispune ove potvrde i odštampaju. To pojedine škole, kao što je Ekonomska, odbijaju i ne čine.

“Na zahtjev prevoznika od sekretarice u Ekonomskoj školi koju pohađam tražila sam printanu potvrdu da bih ostvarila popust na mjesečnu kartu. Ona je rekla da ne može svakom ponaosob kucati potvrdu, jer joj je to dodatni posao. Izdala mi je potvrdu koju sam i ranije dobijala. Na šalteru jednog od prevoznika odbili su da mi izdaju mjesečnu kartu. Ne znam šta da radim, niko neće da popusti, a mi đaci ispaštamo”, rekla je učenica Ekonomske škole, koja je iz straha molila da joj ne objavimo ime.

U Udruženju prevoznika tvrde da su do sada imali razne slučajeve u kojima su pojedinci vadili đačke mjesečne karte, iako su odavno završili školu.

“Ne shvatam zbog čega pojedine škole ne sarađuju i maltretiraju bespotrebno djecu, koja uzalud dolaze sa starim potvrdama po mjesečne karte. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture još od 15. avgusta obavijestili smo sve škole da za izdavanje mjesečne karte za oktobar djeca moraju imati printane potvrde. Postavili smo i obavještenja na našim prodajnim mjestima, znajući da će do ovoga doći, svi znaju za to. Neke škole su to odmah ispoštovale, ali ima i onih koje nisu”, rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj Goran Starčević.

U Ekonomskoj školi juče nisu odgovarali na naše pozive. U Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi kažu da postupaju isključivo po pravilniku Ministarstva prosvjete i kulture RS i izdaju ručno napisane potvrde.

“Pitali smo Ministarstvo kako da postupimo u ovoj situaciji i rečeno nam je da se držimo dosadašnjeg pravilnika. Ukoliko dobijemo nova uputstva, mi ćemo bez problema izdavati printane potvrde koje traže prevoznici. Žao nam je djece, ali samo poštujemo pravilnik Ministarstva”,  rekli su u ovoj školi.

I u Gimnaziji kažu da nisu dobili nikakvo obavještenje od Ministarstva, te da im đaci nisu ni tražili printane potvrde.

“Ako neko zatraži, mi ćemo potvrdu izdati u printanoj verziji”, kazao je direktor Gimnazije Zoran Pejašinović.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture kažu da nisu uputili školama nikakav dopis u vezi sa navedenim potvrdama, niti su se prevoznici obraćali Ministarstvu u vezi sa tim.

“Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije i evidencije i obrascima javnih isprava u srednjoj školi nije propisan način popunjavanja potvrde. To znači da u sekretarijatima škola mogu ručno popunjavati potvrdu koju ovjeravaju potpisom i pečatom škole, naročito ako se uzme u obzir da sve škole nemaju mogućnost elektronskog popunjavanja dokumentacije”, rekli su u ovom ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ucenici-zbog-potvrda-bez-mjesecnih-karata/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot