Heroji neba spasili na stotine života

Objavljeno: 27. 9. 2016 u 18:23h

Neustrašivi tim Helikopterskog servisa RS, koji na poziv u pomoć polijeće odmah i stiže prije svih, u posljednje vrijeme ima sve više posla, a za nepunih mjesec dana spasio je čak osam života.

Iz baze u Zalužanima, uvijek na dežurstvu za potrebe stanovnika RS, u vječitu trku s vremenom svakodnevno polijeće pet iskusnih profesionalca, nekada, vojnih pilota. U helikopterima, koji su prilično stari, izviđaju požare, tragaju za nestalima, spasavaju bolesne i povrijeđene.

Osim transporta oboljelih, kao i spasavanja građana iz odsječenih mjesta, izvedeno je i na stotine akcija u kojima su ovi heroji neba dopremali lijekove, hranu, gorivo, pokrivače i druge namirnice ugroženima.

Bez obzira na to što je najmlađi helikopter star 28 godina, ni u jednom momentu za proteklih osam godina, koliko postoji ovaj servis, nije bila ugrožena ničija bezbjednost zahvaljujući stručnosti tehničkog osoblja i osposobljenosti pilota. U želji da se isti trend visokih standarda nastavi i u budućnosti ovaj servis je pokrenuo inicijativu za nabavku višenamjenskog helikoptera, jer održavanje starih letjelica postaje sve skuplje i teže.

Iako su svjesni teške ekonomske situacije, direktor ovog servisa Boban Kusturić ističe da su primorani da zanavljaju flotu nabavkom jednog većeg višenamjenskog helikoptera.

“Nažalost, sve je veća potreba stanovnika RS za uslugama helikopterskog transporta, kako za potrebe savladavanja poteškoća izazvanih elementarnim nepogodama, tako za vazdušnim medicinskim transportom” – rekao je Kusturić, dodajući da su odlučni da budu spremni da odgovore na sve  zahtjeve stanovništva RS i u budućnosti.

On je istakao da su samo za godinu i po imali 57 uspješnih medicinskih evakuacija. S obzirom na to da je Helikopterski servis RS jedini u regionu koji ima kompletnu medicinsku opremu i medicinsku pratnju, imali su poziv za evakuaciju i iz FBiH iz Univerzitetskog kliničkog centra Koševo iz Sarajeva.

Osim toga, naglasio je Kusturić, ovaj servis radi i za potrebe Vlade i predsjednika RS, ali, medicinska evakuacija je, u svakom slučaju, prioritet, kao i specijalne operacije MUP-a RS.

“Medicinska evakuacija je besplatna za sve stanovnike RS. Kako bi se angažovao helikopterski servis potrebno je samo da ljekari, u bilo koje doba dana, jave da imaju pacijenta kojem je neophodan hitan vazdušni medicinski transport. Mi reagujemo istog momenta” – rekao je Kusturić.

Medicinske evakuacije, posebno kada su djeca u pitanju, najteže mu padaju, jer je, kako kaže, i sam roditelj.

“Ako hoćete da radite ovaj posao profesionalno u određenim trenucima morate da isključite emocije, a to je najteže kad su djeca u pitanju” –  ispričao je Kusturić.

Pripadnicima Helikopterskog servisa RS će zauvijek ostati u sjećanju evakuacija bebe koja bila stara samo tri sata. Kusturić se prisjetio i spasavanja trudnice za vrijeme poplava koja je kasnije na svijet donijela tri bebe, kao i evakuacije 12 časova stare bebe iz Janje.

Kusturić nikada neće zaboraviti ni hrabrost sedmogodišnjeg dječaka sa velikim opekotinama, kojeg su u zimu prije četiri godine iz jednog sela kod Nevesinja prevozili do bolnice.

“Imao je jake bolove, ali uprkos tome, kada su ga ljekari pitali kako se osjeća, dječak je rekao “ništa me ne boli, letio sam helikopterom” – kazao je Kusturić.

Dodao je da su takvi pozitivni primjeri kada se pacijenti oporave, a posebno djeca, timu najveća motivacija.

“Mnogi pacijenti nas poslije oporavka kontaktiraju u znak podrške i zahvalnosti što je najbolja potvrda da radimo pravi posao za svoj narod” – kazao je Kusturić.

Velike akcije

Helikopterski servis RS formiran je Uredbom Vlade RS 2008. godine kao zajednička stručna služba za pružanje usluga vazdušnog transporta. Servis je pod direktnom nadležnošću predsjednika RS.

Samo za vrijeme poplava helikopterski tim je za šest dana izveo 67 evakuacija životno ugroženih pacijenata, trudnica i beba. Za vrijeme velikih snježnih padavina koje su tokom 2012. godine na dvadesetak dana okovale Srpsku, Helikopterski servis RS sproveo je 250 akcija.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/heroji-neba-spasili-na-stotine-zivota/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot