Banjaluka: Učenici kuvali i sa znanjem i sa ljubavlju

Objavljeno: 23. 9. 2016 u 17:00h

Kombinovati piletinu i marelicu, bundevu i aromatične začine možda za nas nije svakodnevica, ali za Slovence Mihu Demšara, Tomu Kalaja i Jaku Peklaja iz ugostiteljsko-turistike škole iz Radovljica, ovo nije strano.

“Zadovoljni smo svojim menijem, iako uvijek može bolje”, kažu kroz osmijeh ovi skromni uenici trećeg razreda, dodajući da su nauili mnogo, kako od strunjaka, tako i od vršnjaka.

Postavljanje svečanog stola, pripremanje koktela, jela po narudžbi od pilećeg filea, restoranskog dezerta, te osmisliti i prezentovati turističku destinaciju kroz trodnevni team building program za grupu poslovnih ljudi, discipline su na skupu u Ugostiteljsko-trgovinsko-turistikoj školi Banjaluka, koja je domaćin petog susreta srednjoškolaca pod nazivom “Gatus”.

Ovo tradicionalno školsko takmičenje idealna je prilika da uenici pokažu svoja znanja, ali i usavrše vještine.

“Nismo stekli samo nova znanja, već i prijatelje, što i jeste cilj našeg druženja”, oduševljeno nam pria Barbara Božević, uesnica susreta iz turistike škole iz Herceg Novog.

Prema riječima Predraga Tošića, vođe takmičenja, ovogodišnji susret je najmnogobrojniji do sada, s uenicima iz 12 škola sa podruja bivših jugoslovenskih republika.

“Oko 150 učenika nam je došlo iz Maribora, Novog Mesta, Opatije, Porea, Osijeka, Beograda, Vrnjake Banje, Nikšića…”, kaže Tošić, koji naglašava da svrha “Gatusa” nije i ne smije da bude samo postizanje takmiarskih rezultata, već saradnja i razmjena znanja uenika, kao i druženje.

“Struni žiri, što se tiče kulinarskih disciplina, ine Dragan Šljivić, Dragan Crnević i Relja Dimitrijević. Posebno mi je drago što struni žiri ine bivši uenici naše škole, koji su danas šefovi kuhinja u Banjaluci, kao i vlasnici brojnih međunarodnih priznanja”, kaže Tošić, dodajući da se žiri posvetio ne samo ocjenjivanju, već pomaganju i prenošenju znanja.

Po pravilima “Gatusa”, ne proglašava se prvo mjesto, već u skladu s određenim brojem bodova, učenici dobijaju zlatno, srebrno i bronzano priznanje.

U disciplini predstavljanja turistike destinacije na temu kreiranja team building programa za grupu biznismena dodijeljena su etiri zlatna, šest srebrnih i jedno bronzano priznanje.

“Najsjajnije zlato nosi Ugostiteljsko-turistika škola iz Vrnjake Banje, zatim Novo Mesto iz Slovenije, te Leskovac i Radovljica”, ističe Željka Mikanović, jedan od domaćina “Gatusa”, dodajući da je ovogodišnja konkurencija bila žestoka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ucenici-kuvali-i-sa-znanjem-i-sa-ljubavlju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot