Banjaluka: Podzemne vode u toplovodnom sistemu

Objavljeno: 23. 9. 2016 u 12:33h

U krugu gradske “Toplane” u toku je ugradnja dva rezervoara zapremine po 250.000 litara i opreme za hemijsku pripremu vode, koja će omogućiti smanjenje troškova poslovanja ovog preduzeća.

Potvrdio je to direktor “Toplane” Mićo Milovanović i dodao da bi sistem trebalo da bude u funkciji od 1. oktobra.

“Riječ je o investiciji koja je vrijedna 250.000 KM i koja će nam omogućiti da od ove sezone grijanja više ne kupujemo vodu za punjenje našeg toplovodnog sistema od gradskog “Vodovoda” već ćemo koristiti podzemne vode”, objasnio je Milovanović.

Istakao je da će time “Toplana” postići drastične uštede, jer će, kako je precizirao, cijena podzemne vode biti 65 puta manja od cijene vode gradskog “Vodovoda”.

“Naknada za vodu koju smo plaćali “Vodovodu” bila je 1,95 maraka po metru kubnom, a, prema našim procjenama, naknada po kubiku podzemne vode bi iznosila tri feninga”, kazao je Milovanović.

Smatra da je riječ o jednom od najunosnijih ulaganja ovog komunalnog preduzeća.

“Procijenili smo da ugradnjom rezervoara, iskorištavanjem podzemnih voda i drastičnim smanjenjem gubitaka na mreži troškovi koji se odnose na vodu, a koji su u prošlosti dostizali i do četiri miliona KM, u ovoj sezoni neće biti veći od 100.000 KM”, naglasio je Milovanović.

Napomenuo je da su prije početka sezone grijanja prvi put ispitali kompletan cjevovod.

“Otkrili smo oko 50 kvarova i kritičnih mjesta gdje bi sigurno došlo do pucanja tokom zime i sve to smo sanirali”, naveo je Milovanović.

Podsjetio je da “Toplana” ima dovoljne količine mazuta za normalan početak sezone.

“Prošle sezone potrošili smo 15.000 tona mazuta, a procjena je da će nam ove trebati 17.000 tona. Za dvije mini-kotlovnice na Starčevici i u Kočićevom vijencu najvjerovatnije će nam trebati između 17.000 i 20.000 tona drvne sječke. Potrebne količine su već pripremljene”, kazao je Milovanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-podzemne-vode-u-toplovodnom-sistemu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot