Banjaluka: Djeca i roditelji za bris grla i nosa čekaju satima

Objavljeno: 22. 9. 2016 u 11:40h

Već nekoliko dana, uglavnom u jutarnjim časovima, u Institutu za javno zdravstvo RS u Banjaluci vladaju velike gužve koje prave roditelji i mališani koji pripremaju medicinsku dokumentaciju za upis u vrtić, a koju je prouzrokovao novi Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju RS, usvojen prošle godine.

Naime, njime je propisano da se brisevi grla, nosa, nalaz stolice i ljekarsko uvjerenje djeteta moraju vaditi i dostaviti nadležnoj ustanovi najmanje jednom godišnje, dok je ranije to bilo potrebno samo prilikom upisa djeteta u vrtić.

Jedan od roditelja koji je juče ujutro pozvao našu redakciju ispričao nam je kako je morao da odustane jer nije mogao više da stoji u redu koji se bio formirao, dužine nekoliko metara u dvorištu ovog instituta.

Kako kaže, ispred zgrade je došao nešto prije osam časova, a ubrzo je odustao jer nije želio da zakasni na posao.

“Oko 50 mališana bude u hodniku koji nema ni dvadesetak kvadrata. Katastrofa je veća kad se na dječju galamu, skiku, vrisku doda nervoza roditelja. Možete samo zamisliti kako je. Ljudi stoje na stepenicama, ne mogu čak ni da uđu u zgradu. Svi su razočarani i bijesni jer prije se to radilo samo prilikom upisa u vrtić, a sada traže svake godine i to se mora donijeti do kraja mjeseca”, požalio se on.

Prema njegovim riječima, još veći problem je što Institut uzorke prima samo do 11 časova. S druge strane, Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje u Banjaluci, podsjeća da je usvojen novi Zakon o predškolskom obrazovanju, koji je drugačije definisao prikupljanje nalaza.

“Tačno je da se to nekad radilo samo prilikom upisa, ali sada se mora raditi na početku svake godine, odnosno najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće. Kao direktor moram da poštujem zakon”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, gužve su se mogle izbjeći jer su roditelji o svemu bili upućeni još početkom septembra, te su imali sasvim dovoljno vremena i prostora da reaguju. Inače, upis u banjalučke vrtiće ove godine se vrši po novom pravilniku.

Prema tom pravilniku djeca će u gradske vrtiće ubuduće biti upisivana putem javnog konkursa, koji će biti raspisivan jednom godišnje, od 1. do 15. juna svake godine.

Slobodna mjesta koja se pojave tokom godine biće popunjavana mališanima sa spiska neupisanih na konkursu ili po listi prioriteta, koju će jednom mjesečno određivati Komisija za prijem djece.

U gradske vrtiće je upisano oko 2.200 djece, a na listi čekanja za mjesto u nekom od obdaništa je 1.500 mališana.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-djeca-i-roditelji-za-bris-grla-i-nosa-cekaju-satima/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])