Obnovom PMF-a u Banjaluci do smanjenja potrošnje energenata

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 10:40h

Prirodno-matematički fakultet /PMF/ Univerziteta u Banjaluci nalazi se među 31 objektom koji će biti rekonstruisan u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH”, zahvaljujući kojem će smanjiti potrošnju energenata i emisiju ugljen dioksida.

Radove na rekonstrukciji ovog objekta iz 1931. godine, za koje je izdvojeno oko 700.000 KM, obišla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić sa kolegama iz regiona koji danas u Banjaluci učestvuju na regionalnoj konferenciji “Unapređenje energetske efikasnosti u građevinarstvu kao pokretač privrednog razvoja”.

Golićeva je naglasila da će na zgradi PMF-a, u svrhu povećanja energetske efikasnosti, biti postavljena termičke izolacija na međuspratnu tavansku konstrukciju, termička izolacija spoljnih zidova, biće zamijenjeni spoljni prozori i vrata, rekonstruisan sistem grijanja u smislu prelaska sa fosilnih na obnovljive izvore energije, te revitalizovan sistem rasvjete.

“Zakonom o uređenju prostora i građenju sve i jedan objekat koji se gradi u Republici Srpskoj od 1. januara ove godine neće moći dobiti upotrebnu dozvolu ukoliko nema energetski sertifikat”, rekla je Golićeva novinarima nakon obilaska gradilišta.

Ministar građevinarstva Hrvatske u tehničkom mandatu Lovre Kuščević rekao je da nekretnine u Hrvatskoj ne mogu biti ni stavljane u promet ukoliko nemaju energetski sertifikat.

“U Hrvatskoj provodimo dva programa – jedan za stambene zgrade i jedan za zgrade javnog sektora. Do sada su uložene stotine miliona evra u program energetske efikasnosti, a do 2020. godine imamo plan uložiti više od 311 miliona evra”, rekao je Kuščević.

Dekan PMF-a Goran Trbić rekao je da će zahvaljujući rekonstrukciji zgrade, koja bi trebalo da bude završena do decembra ove godine, potrošnja energenata u ekonomskom smislu biti smanjena za oko 50 odsto, a emisija štetnih gasova iz grijanja i za 100 tona godišnje.

“Stvorićemo i optimalnije uslove za rad studenata i nastavnika”, rekao je Trbić.

Rukovodilac sektora energija i ekologija UNDP-a u BiH Sanjin Avdić rekao je da UNDP u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srpske sarađuje od prošle godine na projektu energetske efikasnosti.

On je naglasio da je veoma bitno spomenuti da se, osim efikasnije iskorištenosti obnovljivih izvora energije, na objektima koji se rekonstruišu u okviru projekta angažuje i domaća radna snaga.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/obnovom-pmf-a-u-banjaluci-do-smanjenja-potrosnje-energenata/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot