Banjaluka: Visoke kirije odbijaju zakupce lokala

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 12:01h

Interesovanje za zakupljivanje poslovnih prostora u gradu veoma je slabo, jer previsoke kirije praktično tjeraju potencijalne zakupce. Zbog toga nije mali broj lokala koji zjape prazni.

Potvrdili su ovo u agencijama za trgovinu nekretnina i dodali da i oni prostori koji budu izdati uglavnom se koriste za otvaranje kancelarija, apoteka i manjih zanatskih radnji.

Direktor agencije “Senzor” Manojlo Popović rekao je da je u proteklih nekoliko mjeseci potražnja za poslovnim prostorima bila mizerna.

“Poslije nekoliko solidnih godina izdavanje poslovnih prostora ne ide kako smo navikli. Jedino ne jenjava potražnja na atraktivnim lokacijama gdje je veliki promet stanovništva. Oni koji pokazuju interesovanje za iznajmljivanje prostora najčešće traže lokacije u samom centru grada u Gospodskoj ulici, ulici Milana Tepića i Bana Lazarevića. I takvi izdati prostori se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Najčešće su veoma male kvadrature”, kaže Popović.

Ističe da je veća zainteresovanost za zakupljivanje nego za kupovinu poslovnih prostora.

“Ove godine imali smo pet ili šest izdatih poslovnih prostora, a prodali smo dva ili tri”, kazao je Popović.

I u “Alfa nekretninama” potvrdili su da je veliki broj poslovnih prostora u gradu prazan.

“Pored lokacije, koja je najbitnija za zakupce, važan faktor pri izdavanju prostora je visina kirije. Prostori za iznajmljivanje su skupi i upravo je to ono što odbija mnoge. Većina potencijalnih zakupaca želi povoljnu cijenu iznajmljivanja na duži period, ali teško do toga mogu doći”, naveli su u ovoj agenciji.

Cijene zakupa poslovnih prostora se razlikuju i zavise od lokacije u gradu. Oni u centru su najskuplji, a na periferiji se mogu naći i po znatno povoljnijim cijenama.

Tako je zakup poslovnog prostora od 25,5 metara kvadratnih u Robnoj kući “Boska” 1.500 KM mjesečno. Za poslovni prostor od 30 metara kvadratnih u Boriku potrebno je izdvojiti 600 KM, dok zakup prostora od 16 kvadrata na Petrićevcu košta 200 KM. Cijena zakupa lokala od 45 kvadrata na Tunjicama je 500 KM.

Iz Zanatsko-preduzetničke komore Banjaluka poručuju da poslovni prostori ostaju prazni, jer preduzetnici loše posluju.

“Mnogi ne poznaju poreski i pravni sistem, pa prave greške i gomilaju dugove. Za većinu su troškovi izdavanja poslovnih prostora zajedno sa drugim nametima previsoki, pa se odlučuju na nelegalan rad u kući ili stanu”, rekli su u Zanatsko-preduzetničkoj komori .

Cijene

Prodajne cijene poslovnih prostora kreću se od 2.000 do 3.500 KM po metru kvadratnom.

“I tu cijenu diktira lokacija pa su na nekim atraktivnijim pozicijama u centru cijene kvadrata prilikom prodaje lokala i veće od 3.500 KM”, kažu u agencijama za promet nekretninama.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-visoke-kirije-odbijaju-zakupce-lokala/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])