Banjaluka: Prevoznici bi plate iz budžeta, a cijene karata i dalje visoke u odnosu na cijenu goriva

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 20:01h

Javni prevoznici zatražiće novac iz budžeta Grada Banjaluka, kako bi povećali plate vozača.

Tvrde da mnogi njihovi vozači odlaze u inostranstvo u potrazi za većom platom, jer oni sa trenutnim troškovima nisu konkurentni.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj Goran Starčević naglašava da prevoznici posluju sa gubicima i da će Gradskoj upravi poslati zahtjev za novčanu pomoć. Podsjeća da Banjaluka ne subvencioniše javni prevoz, za razliku od drugih gradova u regionu, te da su svi popusti za putnike „na leđima prevoznika“.

“Naš zahtjev nema veze sa predizbornom kampanjom, već činjenicom da su sada u pripremi nacrti budžeta za sljedeću godinu” – kategoričan je Starčević, koji nije želio da prognozira koliko bi im novca bilo potrebno iz gradske kase.

Direktor “Autoprevoza“ Dejan Mijić ističe da njegovi vozači primaju 500 KM platu, bez toplog obroka i prevoza, iako je svjestan da zaslužuju više. Podsjeća da su prevoznici ove godine snizili cijenu karata na 1,40 KM, što im je dodatno otežalo poslovanje.

“Namjera nam je da podignemo standard radnika, ali to ne možemo sa ovim prihodima. U međuvremenu je opet porasla cijena goriva, a pri tom se konstantno smanjuje broj putnika” – ističe Mijić, napominjući da ulažu i u obnavljanje voznog parka.

Trend pada cijena

Podsjetimo da je cijena karte od 1,60 KM važila kada je litar goriva koštao oko 2,40 KM, a da se sada na pumpama može nabaviti za oko 1,70 KM, što je za 29 odsto jeftinije.

Karta je, s druge strane, jeftinija samo 12,5 odsto. Da bi pratila cijenu goriva, cijena karte bi zapravo trebala da bude 1,14 KM, a ne 1,40 KM!

Prema tome, na svakoj prodatoj karti prevoznici imaju ekstra profit od 26 feninga. Zato prilično čudno djeuje njihova matematika.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-prevoznici-bi-plate-iz-budzeta-a-cijene-karata-i-dalje-visoke-u-odnosu-na-cijenu-goriva/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot