Greška teška 400.000 KM: Projektanti na radovima na klizištu u Adi bili zaboravni

Objavljeno: 18. 9. 2016 u 10:48h

Da bi se završila rekonstrukcija potonulog puta i klizišta u Adi, mora se izgraditi neplanirani nasip, jer su projektanti „zaboravili“ na pristupni put.

Zbog greške u projektu, radovi su zaustavljeni i prije nego što su počeli, jer niko nije planirao gdje će mašine na gradilištu biti smještene i kako će uopšte doći do trase.

Ni pristupni put, ni totalna obustava saobraćaja, na magistrali Banjaluka – Čelinac, nije ukalkulisana u plan gradnje.

Upućeni u struku čak tvrde da je od početka bila upitna računica po kojoj bi rekonstrukcija 800 metara kolovoza, sanacija klizišta i svi prateći radovi, koštali oko 800.000 KM.

Na kraju će samo otklanjanje „previda“ koštati 400.000 KM.

Projekat je radio Zavod za izgradnju Banjaluka, za radove je zadužena „Niskogradnja“ iz Laktaša, a stručni nadzor je povjeren Institutu za građevinarstvo.

“U suštini,  nije mijenjan, nego će se, umjesto pristupnog puta, šipovi u Vrbas postavljati sa nasipa, čija je izgradnja u toku”- kaže Slobodan Stanarević, direktor Instituta za građevinarstvo.

 On tvrdi da će dodatnih 400.000 KM obezbjediti preduzeće „Putevi Republike Srpske“, u čijoj je nadležnosti ova saobraćajnica.

Ocjenjuje da će rekonsturkcija dijela puta i klizišta u Adi sigurno biti završena do sredine decembra.

Stanarević je ranije kazao da je ZIBL dobro uradio projekat, ali da su “samo previdjeli da neće dobiti totalnu obustavu saobraćaja koja bi morala da traje skoro tri mjeseca“.

Ljubomir Ćubić, direktor „Niskogradnje“ navodi da će nasip biti završen srednom naredne sedmice, nakon čega će odmah početi radovi.

“Poslije postavljanja šipova, dio zemljišta će biti uklonjen, kako se ne bi ugrožavalo korito Vrbasa, dok će dio zemlje ostati” – pojasnio je Ćubić.

Ističe da bi radovi trebalo da budu završeni najkasnije za 112 dana.

U „Putevima RS“ su kratko potvrdili da su u toku pripremni radovi, navodeći da će rekonstrukcija klizišta i saobraćajnice početi narednih dana.

U sklopu hitne sanacije šteta od poplava 2014. godine, za klizište i put u Adi, kreditom Svjetske banke obezbjeđeno je 811.750 KM. Radovi, koji su pompezno najavljeni u maju, trebalo je da budu završeni u avgustu.

Pejaković: Igraju se projektom!

U MZ Ada kažu da više nije bitno ko je i zbog čega napravio propust u projektu i da li je to učinjeno svjesno ili nesvjesno.

“Projekte treba da rade stručnjaci, a ne da se sa takvim stvarima igra. Nama mještanima je jedino važno da su radovi konačno počeli i da se šipovi postave u vodu prije kiše” – kaže Vito Pejaković, predsjednik Saveta MZ.

Put pao u rijeku

Nakon poplava 2014. bilo je nekoliko hitnih intervencija na putu Banjaluka – Čelinac, a najspornija dionica u Adi je privremeno sanirana.

Najkritičnije je bilo u aprilu prošle godine, kada se desetak metara puta urušilo u Vrbas.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/greska-teska-400-000-km-projektanti-na-radovima-na-klizistu-u-adi-bili-zaboravni/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])