Koja su najtraženija zanimanja u Banjaluci?

Objavljeno: 16. 9. 2016 u 16:52h

Osim velikog interesovanja za IT stručnjake, poslodavci u Banjaluci sve više traže trgovce, komercijaliste, te zanatlije mašinske i metalske struke.

Lista najtraženijih zanimanja u gradu na Vrbasu prvi put bilježi značajnije izmjene u odnosu na period od proteklih nekoliko godina. Tako je među 16.000 nezaposlenih Banjalučana sve manje medicinskih radnika, trgovaca, menadžera, komercijalista i mašinskih radnika. Nekada najtraženiji, ugostitelji, nestali su sa liste traženih, jer je, kako kažu stručnjaci, došlo do zasićenja u ovoj branši.

“Interesovanje za ugostiteljske poslove završava krajem sezone, a s obzirom da je tu mnogo rada na crno, ne možemo precizno reći kakvo je tu stanje, niti koliko je potražnja opala”, rekli su u agenciji za zapošljavanje „Spektra“.

Iz ove agencije objašnjavaju da je većina novih najtraženijih zanimanja u Banjaluci iz oblasti komercijalnih poslova.

“Trgovci, komercijalisti i menadžeri prodaje su uvijek traženi zato što svi biznisi najviše zavise od prodaje. Tako da ako nešto ne ide dobro, obično se mijenjaju radnici u sektoru prodaje, te dovođenjem novih radnika pokušavaju unaprijediti posao. Iako je to uglavnom zamjena radnih mjesta, često se otvaraju i nova radna mjesta”, rekao je Miroslav Vukajlović, direktor agencije “Spektar“.

Vujkajlović dodaje da je u posljednje vrijeme naglo poraslo i interesovanje za kvalifikovane radnike, posebno onih iz oblasti mašinskih poslova, kako i poslova obrađivanja metala.

Iako su promjene na tržištu rada vidljive, neka zanimnja postaju traženija, dok interesovanje za neka druga opada, ali potražnja za IT stručnjacima je konstantna.

“S obzirom da tržište rada ne izbacuju IT stručnjake, a potražnja konstantno raste, mogu reći da i dalje vlada „nestašica“ za stručnjacima iz ove oblasti”, objašnjava Vukajlovć.

Najplaćenija zanimanja

Zanati su traženi, ali ipak najviše zarađuju visokoobrazovani Banjalučani.

Među najplaćenijim zanimanjima prošle godine bile su menadžerske pozicije, sa prosječnom mjesečnom neto platom 1.665 KM. Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji 10 najtraženijih zanimanja tokom 2015. godine su programer, sa platom od 1.410 KM i građevinski inženjer, koji je prošle godine prosječno bio plaćen 1.103 KM.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/koja-su-najtrazenija-zanimanja-u-banjaluci/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot